Analiștii economici chinezi în ALERTĂ MAXIMĂ. Ce se întâmplă pentru prima oară după 28 de ani

Analiștii economici chinezi în ALERTĂ MAXIMĂ. Ce se întâmplă pentru prima oară după 28 de ani

Pentru prima oară în ultimii 28 de ani, China are motive serioase de îngrijorare atunci când vine vorba despre propria-i economie. Oficialii chinezi urmează să anunțe luni cea mai lentă creștere economică din 1990 încoace. Motivul ar putea fi generat, pe de o parte, de faptul că cererea internă este în scădere, iar pe de alta, de prezența tot mai accentuată pe piață a tarifelor americane, ceea ce va amplifica presiunile ca Beijingul să adopte noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire accentuată, potrivit analiştilor, potrivit stiripesurse.ro.

China începe să dea semne din ce în ce mai vizibile de slăbiciune în ceea ce privește economia, care în ultimul deceniu a generat aproape o treime din creşterea economiei mondiale. Acest fapt soprește îngtijorările legate de riscurile globale şi au un efect negativ asupra profiturilor unor companii, de la Apple la marii producători auto.

Noi măsuri de susţinere a economiei în acest an au fost propuse de Guvernul Chinei, scopul fiind reducerea riscului unor pierderi majore de locuri de muncă, dar a exclus „un val” de stimulente similar cu măsurile adoptate în trecut, care au amplificat creşterea PIB dar au lăsat în urmă un munte de datorii.

Anliştii anticipează o creştere de 6,4% a celei de-a doua economii a lumii în trimestrul al patrulea, faţă de aceeaşi peerioadă a anului trecut, sub ritmul de 6,5% consemnat în trimestrul al treilea şi similar cu avansul de la începutul anului 2009, în timpul crizei financiare mondiale.

Noile măsuri de stimulare vor avea nevoie de timp să îşi facă efectul, astfel că analiştii anticipează că situaţia se va înrăutăţi, înainte de a se îmbunătăţi, iar creşterea economică va încetini în acest an la 6,3%. Unii analişti consideră deja că ritmul de creştere este mult mai lent decât sugerează datele oficiale.

Chiar şi în situaţia în care China şi Statele Unite vor conveni un acord comercial în cadrul negocierilor actuale, analiştii afirmă că acesta nu va fi o soluţie generală pentru economia chineză, dacă Beijingul nu va reuşi să stimuleze investiţiile şi cererea de consum.