Analiștii CIA recunosc că nu și-au de seama de incapacitatea forțelor ruse

Analiștii CIA recunosc că nu și-au de seama de incapacitatea forțelor rusemilitari rusia / Sursa foto: Kremlin

La mai bine de 100 de zile după ce Rusia și-a reînnoit atacul asupra Ucrainei, lumea a văzut că armata rusă nu este ceea ce se credea că este. Forța rusă despre care armata și agențiile de informații americane credeau că sunt un adversar imbatabil, nu a apărut.

După ce a suferit pierderi grele și a realizat puține obiective, Moscova și-a retras trupele și și-a redus ambițiile. Ceva a fost în neregulă în evaluările SUA cu privire la armata Rusiei, iar Pentagonul și comunitatea de informații au recunoscut că au ratat indicii conform cărora Moscova desfășura, de fapt, o „forță goală”.

Comunitatea de informații din SUA efectuează o revizuire internă a proceselor sale după ce a subestimat hotărârea ucraineană și a supraestimat capacitățile militare ruse. Evaluarea greșită din Ucraina vine după evaluarea extrem de proastă, făcută de către Pentagon, a armatei afgane, despre care liderii americani au crezut că vor putea reține talibanii luni de zile după retragerea SUA.

În timpul unei audieri a comisiei pentru serviciile armate a Senatului, parlamentarii i-au chestionat pe Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale, și pe generalul Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, despre ipotezele agențiilor lor în Ucraina, concentrându-se pe evaluările conform cărora Kievul ar cădea în trei-patru zile și că războiul va dura doar două săptămâni.

„Am evaluat capacitatea lor de a face față dimensiunii forțelor ruse care au fost adunate la graniță”, a spus Berrier despre ucraineni. „Ceea ce nu am văzut a fost această „forță” care nu avea un corp eficient de subofițeri, pregătire pentru conducere și doctrine eficiente, a spus Berrier despre ruși.

Presat de parlamentari, Berrier a spus că DIA va arunca o privire atentă la ceea ce a omis, subliniind că „în totalitatea întregii operațiuni au fost mult mai multe succese decât eșecuri”. În timp ce agențiile de informații americane au interpretat greșit eficiența armatelor ruse și ucrainene, ele au furnizat informații exacte despre intențiile Rusiei în lunile dinaintea atacului, care a început pe 24 februarie.

Lacunele din procesul de colectare a informațiilor

Analiștii de informații se confruntă cu mai multe obstacole atunci când evaluează capacitățile unui adversar. „Când ai de-a face cu un actor străin, analiștii pot cădea pradă unui număr de capcane mentale, de la părtinire de confirmare, părtinire de disponibilitate sau chiar favorizarea liniilor analitice existente față de informații noi”, a spus Michael Evan Landingham, fost analist.

„Analiștii trebuie să încerce să se verifice pe ei înșiși și unii pe alții printr-o varietate de metode analitice formale și informale pentru a se asigura că nu fac o eroare de judecată”, a adăugat Landingham. Agențiile de informații din SUA se bazează pe mai multe metode de colectare a informațiilor pentru a alimenta procesul analitic.

Inteligența umană, cea mai tradițională metodă, poate fi cea mai valoroasă, în funcție de sursă, deoarece poate oferi o perspectivă directă asupra planurilor și intențiilor unui adversar. Informațiile despre semnale sunt colectate din interceptările comunicațiilor electronice.

Lacunele de colectare sunt adesea mai largi și mai tulburi atunci când avem de-a face cu adversari care sunt pricepuți la înșelăciune și contrainformații, în special serviciile de securitate ruse, care sunt cunoscute pentru metodele lor agresive și complexe.

"Lacunele de colectare rezultă din lipsa de informații totale. Poate că ați pierdut accesul la o sursă tehnică sau nu ați avut-o niciodată. Poate că vă lipsește o perspectivă umană asupra deliberărilor la nivel înalt", a spus van Landingham, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News