Angajatorii vor putea să plătească direct creșele pentru angajații cu copii. Problema semnalată în cazul acestor tichete

Sursa foto: Arhiva EVZ

O propunere legislativă privind acordarea contravalorii tichetelor de creșă pentru angajați a fost depusă în Parlament. Proiectul a fost aprobat de Senat și acum se află pe masa deputaților.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2018 a fost înregistrată la Parlament în februarie. Proiectul prevedea inițial ca anagajatorii să le acorde salariaților contravaloarea în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe cardurile electronice de bilete de valoare. Prima cameră care a votat acest proiect a fost Senatul, unde a fost propusă o altă variantă.

Parlamentarii au spus că cel mai bine este ca angajatorii să acorde banii direct creșelor. Proiectul trebuie să primească și votul favorabil al deputaților pentru ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. „În situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”, se precizează îm propunerea care va ajunge în Camera Deputaților.

Tichetele de creșă sunt doar una dintre metodele prin care anagajatorii își pot ajuta financiar salariații care au copii și aleg să nu intre în concediu de creștere al minorului. Cu acești bani ei pot plăti o parte din costurile pentru creșă sau chiar o bună specializată. Tichetele acestea se acordă în fiecare lună și nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii.

De ce era nevoie de această modificare a legii

Suma maximă acordată sub forma tichtelor de creșă nu poate să depășească 570 de lei pe lună pentru un singur copil. Legea nr.165/2018, care reglementează acordarea acestor tichete și a altor bilete de valoare, stabilește că ele pot fi emise doar în format electronic. Acest pas nu a putut fi făcut de la început, ci doar de la începutul anului 2022. Angajtorii semnează convenții cu emitenții de bilete de valoare pentru a le putea acorda.

Problema în cazul tichetelor de creșă este că la acest moment nu există emitenți care să pună la dispoziție astfel de bilete de valoare. Acest lucru înseamnă că angajații care nu pot beneficia de acest ajutor. Acesta este și motivul pentru care senatorii au propus să fie acordată contravaloarea tichetelor de creșă în bani. Este important de precizat că pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor niciunul dintre emitenți nu precizează că ar realiza tichete de creșă, potrivit Avocatnet.ro.