ANAF, un alt ,, Big Brother''. Va avea acces la toate datele despre conturi

ANAF, un alt ,, Big Brother''. Va avea acces la toate datele despre conturi

ANAF va avea acces la toate informațiile privitoare la conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice, dar și a tranzacțiilor.

ANAF va capăta puteri sporite, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, adoptată pe data de 16 iulie 2020.

Acest lucru înseamnă că inspectorii ANAF vor putea avea acces la toate datele referitoare la conturile bancare ale persoanelor fizice. Mai mult decât atât, inspectorii vor putea afla orice informație privitoare la plățile efectuate de către societățile comerciale, dar și de către persoanele fizice.

Informațiile, potrivit prevederilor ordonanței adoptate în cursul lunii iulie, vor fi completate într-un registru al ANAF. Datele vor putea fi puse la dispoziția tuturor instituțiilor statului care au drept scop lupta împotriva terorismului dar și a spălării banilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Registrul de control este un document pe care orice persoană juridică trebuie să-l aibă la îndemână și să-l prezinte organelor abilitate. Documentul evidențiază toate controalele efectuate de autorități.

Controalele consemnate în registrul de control provin de la autorități specializate în domeniile sanitar, financiar, fiscal, fitosanitar, inspecția muncii, protecție împotriva incendiilor, calitatea în construcții, protecția consumatorului, urbanism, dar și alte domenii prevăzute de lege. La orice control, contribuabilii au obligația de a prezența documentul.

Registrul unic, înființat de Guvernul Orban

Executivul a adoptat pe data de 16 iulie un act normativ, urmând să mai fie puse in practică doar niște etape procedurale pentru ca acesta să funcționeze. Practic, dacă o societate fantomă care deține doar câțiva lei în cont, efectuează o tranzacție de zeci de mii de euro, atunci când afacerea este trecută în acest registru, inspectorii anti-fraudă vor intra în alertă și o vor semnala ulterior oamenilor legii care vor continua verificările.

De asemenea, dacă o persoană care deține un cont de economii primește o sumă foarte mare, tranzacția va părea suspectă inspectorilor anti-fraudă. Prin urmare, destinatarul sumei va fi anchetat.

Registrul a fost înființat pentru a pune transpune în legislația națională o directivă europeană împotriva spălării banilor și împotriva finanțării terorismului, potrivit antena3.ro.