ANAF: Peste 11 miliarde de lei colectate în plus faţă de anul trecut!
- Dinu Boboc
- 11 noiembrie 2015, 13:49
În primele 10 luni din 2015, veniturile de 165,33 miliarde lei înregistrate de ANAF reprezintă cu 7,3% (indice nominal) și cu 11,24 miliarde lei în cifre absolute mai mult decât în perioada similară a anului 2014.
Gradul de realizare este de 104,7% faţă de planurile iniţiale, potrivit instituţiei.
Îmbunătățirea colectării și creșterea veniturilor administrate de ANAF au survenit în ciuda efectului de contracție a veniturilor ca rezultat al măsurilor de relaxare a fiscalității care au afectat negativ încasările.
Acestea sunt:
1. scăderea CAS cu 5 puncte procentuale 2. neimpozitarea profitului reinvestit 3. diminuarea taxei "pe stâlp"de la 1,5% la 1% 4. creșterea vărsămintelor la pilonul II de pensii 5. scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% (aici facem precizarea că, în ciuda opiniei generale, nu doar alimentele au beneficiat de o cotă redusă de TVA ci și băuturile non-alcoolice, animalele şi păsările din specii domestice, seminţele şi ingredientele alimentare, serviciile de restaurant şi catering, ceea ce înseamnă că impactul acestei măsuri este, în opinia noastră, mai mare decât cel estimat). Raportat la programul de încasări rectificat, gradul de realizare este de 101,2%, conform legilor bugetare anuale rectificate ( 163,37 miliarde lei - prin corelare cu încasările efective din operaţiuni tip „swap” şi taxa clawback ).
La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectată în plus pe primele 7 luni. De asemenea, trendul pozitiv de la nivelul încasărilor se înregistrează pe fondul deflației de 1,42% (în perioada ianuarie – septembrie 2015) din 2015, fapt ce a diminuat veniturile în comparație cu cele din 2014 când s-a înregistrat inflație.
Totodată, din cele 11,24 miliarde lei colectați în plus față de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezintă o creștere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste creșterea economică din primele 10 luni. Diferența rezultată după eliminarea impactului creșterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale.