ANAF obligată de justiție să reîncadreze cinci comisar de la Garda Financiară care au fost dați afară, ilegal, în 2013

ANAF obligată de justiție să reîncadreze cinci comisar de la Garda Financiară care au fost dați afară, ilegal, în 2013

Restructurarea Gărzii Financiare ca instituție de control în domeniul evaziunii fiscale a fost un eșec, au conchis judecătorii de la Tribunalul Timiș și de la Curtea de Apel Timișoara, care au decis ca mai mulți comisari care au fost dați afară, să fie reîncadrați pe funcții similare la ANAF.

În 2013, Garda Financiară a fost desființată, iar în locul ei a fost înființată o altă instituie denumită pompos, Direcția Generală Antifraudă, instituție care are aceleași atribuții. Comisarii din Garda Financiară au fost dați afară, deși mulți dintre ei erau inspectori care au stabilit prejudicii de multe milioane de euro, în urma controalelor efectuate.

Mai mulți comisar de la Garda Financiară Timiș au dat în judecată ANAF și au cerut anularea deciziilor prin care au fost concediați în mod inexplicabil. După doi ani de procese, Curtea de Apel Timișoara a decis în data de 21 iunie 2016, să mențină sentința Tribunalului Timiș, prin care comisarii Pavel Roman, Filimon Tămaș, Raul Burac, Ioan Dan, Cosmin Șora și Sorin Cîrți. ”Obligă pârâta la numirea reclamanţilor în funcţii publice corespunzătoare, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti sub sancţiunea unor penalităţi de întârziere de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a unor despăgubiri constând în drepturile salariale de la data eliberării din funcţie şi până la data numirii în alte funcţii publice corespunzătoare”, se arată în decizia justiției prin care ANAF a fost obligată îi angajeze pe experții din Garda Financiară și să le plătească retroactive salariile.

Și la Curte de Apel Cluj este un proces similar

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe rolul instanțelor de judecată există mai multe procese ale unor foști comisar de la Garda Financiară, prin care solicită reîncadrarea pe funcții similare. Pe rolul Curții de Apel Cluj este un astfel de proces prin care mai mulți comisari de la Garda Financiară Cluj au cerut să fie reîncadrați. După ce au cîștigat la Tribunalul Cluj, procesul s-a împotmolit la Curtea de Apel Cluj, unde, apelul depus de ANAF a fost suspendat.

Unul dintre comisarii care își caută dreptatea în justiție este Marius But. Acesta a lucrat în dosarul lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor. “A fost o umilinţă generală, nu doar faţă faţă de mine, ci faţă de toţi colegii mei care şi-au făcut datoria. Dosarele cu Fenechiu, Copos şi altele sunt doar o mică parte din cele la care am lucrat, la solicitarea DNA şi altor instituţii de anchetă. Probabil, România nu a mai avut nevoie de oameni care s-au şcolit în ani de zile”, a spus Marius But.