Vom bea cafea mai scumpă. Decizia Guvernului și efectul ei pervers

Vom bea cafea mai scumpă. Decizia Guvernului și efectul ei pervers Ceașcă de cafea. Sursa foto: Dreamstime.com

Multe dintre cafenelele din România au aplicat, până acum, o cotă de TVA de 9% pentru băuturile preparate la bar. Dar ANAF a decis că nu e în regulă și că trebuie 19%.

Cele mai multe cafenele au aplicat o cotă de TVA de 9% până la începutul acestei luni, dar reprezentanții Ministerului Finanțelor și ANAF susțin că ar trebui aplicată o cotă de 19%. Cele două instituții publice au vrut să aplice cota de TVA în mod retroactiv încă de la începutul acestui an pentru ca barurile, terasele, cafenelele și restaurantele să achite diferența de 10% către bugetul de stat.

Multe persoane s-au întrebat în ultima perioadă de ce toate băuturile de la bar s-au scumpit. Este important de precizat că de la 1 ianuarie 2023 a crescut cota TVA pentru băuturile nealcoolice ce conțin zahăr, arome și îndulcitori de la 9% la 19%. Proprietarii de restaurante și cafenele au susținut că au cerut lămuriri încă de la începutul lui 2023 și nu au primit răspunsuri decât în urmă cu trei săptămâni.

Controale ANAF la cafenele și restaurante

Inspectorii ANAF au făcut mai multe controale, în ultima perioadă, la operatorii din domeniu pentru a observa cum sunt aplicate modificările Codului Fiscal făcute în vara anului 2022 și care ar fi trebuit puse în practică de la începutul anului. În urma înștiințărilor făcute de autorități, companiile au majorat destul de repede cota TVA la aceste produse, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor cu 10%. Pe lângă scumpire, mai există o problemă cu care se confruntă companiile din acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANAF cere acum banii în mod retroactiv pe băuturile vândute de la 1 ianuarie 2023 cu cotă de 9% în loc de 19%. „Suntem de acord să se aplice TVA de 19%, nu există nicio problemă, dar este important să fim informaţi în mod clar. Dacă se aplică retroactiv această cotă, multe societăţi vor ajunge în incapacitate de plată. Acestea lucrează cu marje mici şi, atunci când trebuie să achite 10% din urmă, firmele nu vor avea resurse financiare suficiente pentru a face faţă plăţii”, a explicat Radu Savopol, fondatorul reţelei de cafenele 5 to go pentru Ziarul Financiar.