Piața imobiliară. Prețurile locuințelor din marile orașe ale României au crescut

Piața imobiliară. Prețurile locuințelor din marile orașe ale României au crescut Sursă foto: Dreamstime.com

Prețul locuințelor din marile orașe ale României au continuat să crească în ultimele luni. Din această cauză, creditarea ipotecară a scăzut şi nu a mai asigurat suport pentru tranzacţii. În primul semestru din 2023, s-a înregistrat o scădere cu 15%.

Prețul locuințelor în marile orașe din România se află într-un trend ascendent, continuând să crească. Pe fondul scumpirii locuințelor, creditarea ipotecară a scăzut și nu a mai asigurat suport pentru tranzacții, potrivit consultanților din domeniul financiar.

„Îmbunătățirea accelerată a accesibilităţii locuinţelor în marile oraşe s-a produs atât pe fondul avansului salariilor de 3 ori mai rapid decât al preţurilor medii la locuinţe, cât şi al scăderii accentuate a vânzărilor de unităţi, în special pe segmentul de locuinţe noi, pe fondul prudenţei şi al scăderii disponibilităţii cumpărătorilor de a accepta nivelurile de preţ prea ridicate afişate de dezvoltatorii imobiliari, prinşi în capcana creşterilor semnificative a costurilor în construcţii, coroborat cu creşterea costurilor cu dobânzile”, susțin consultanții din domeniul financiar, potrivit Agerpres.

În 2022, Kiwi Finance a avut un nivel record de credite intermediate, în valoare de 400 milioane de euro, în creştere cu 15%, de aproape cinci ori mai rapid decât creditarea populaţiei per ansamblul sistemului bancar, în condiţiile unor afaceri de circa 45 milioane lei. Din toate creditele intermediate anul trecut, 91% sunt împrumuturi ipotecare, iar 9% credite de consum.

Evoluția creditelor ipotecare în primele luni din 2023

În primul semestru al anului 2023, volumul de credite intermediate de Kiwi Finance a fost de 800 milioane lei, în scădere cu 15% faţă de intervalul precedent şi cu 19% comparativ cu perioada similară din urmă cu un an.

Banca Națională a României (BNR) a făcut publice mai multe statistice care contrazic cifrele experților financiari. Potrivit BNR, nivelul creditelor noi acordate populaţiei de sistemul bancar a avansat uşor în primele cinci luni din 2023, cu 1,7%, de la un echivalent de 20 miliarde lei la 21 miliarde lei.

„Numai că statistica BNR pare că maschează o scădere puternică a creditelor cu adevărat noi, întrucât acest volum de credite 'noi' afişat de BNR înglobează şi refinanţările/reclasificările de credite, care au o pondere importantă, mai ales în contextul schimbărilor ROBOR cu IRCC la care au apelat foarte mulţi împrumutaţi. Într-un raport publicat recent, BNR precizează că în primul trimestru din 2023 volumul creditelor ipotecare noi a scăzut cu 50% faţă de primul trimestru din 2021, ceea ce înseamnă că aceste operaţiuni să fi fost înregistrate la volumul total de credite 'noi' şi să fi depăşit chiar volumul de credite cu adevărat noi. Totodată, nemaiavând suportul creditării, statistica ANCPI arată că, în primele 6 luni din 2023, numărul tranzacţiilor cu unităţi individuale (apartamente) a scăzut cu 22% faţă de perioada similară de anul trecut (S1 2022), până la 66.497, şi cu 26,1% faţă de semestrul anterior (S2 2022)”, notează experţii Kiwi Finance.

Prețul locuințelor în România a crescut

La finalul primului semestru din 2023, Indexul imobiliar Kiwi Finance pentru apartamente şi case a ajuns la valoarea de 1.483 euro/mp, în urcare cu 5,5% faţă de valoarea de la finele trimestrului al treilea din 2022 (1.406 euro/mp). Acest indice este singurul din întreaga piaţă bazat strict pe valoarea tranzacţiilor, nu pe anunţuri.

În paralel, salariul mediu net la nivel naţional a avansat cu 15,5%, până la 4.543 lei (915 euro) în mai 2023, de la 3.933 lei (800 de euro) în iulie 2022.

Experții financiari spun că gradul de accesibilitate al locuinţelor din Capitală a reușit să îl depășească pe cel din Timișoara. Indicele de accesibilitate s-a îmbunătăţit până la 1,30, ambele valori constituind recorduri. În top, Bucureşti are un indice de 1,38, în timp ce Sibiu şi Ilfov înregistrează valori de 1,41, respectiv 1,48. Pe locurile următoare se află Braşov (1,61) şi Cluj-Napoca (1,69).

În ultimele luni, prețul apartamentelor a crescut semnificativ în Ilfov și Cluj, cu majorări de 24,3%, până la 1.569 euro/mp, respectiv cu 17,5%, până la 1.963 euro/mp. Cele mai mici prețuri medii la apartamente în raport cu salariile se află Timişoara (1.376 euro/mp) şi Bucureşti(1.683 euro/mp).

Cum vor evolua lucrurile pe piața imobiliară

Piața imobiliară din România variază. Constanța și Oradea sunt orașele care au înregistrat singurele scăderi la nivelul preţurilor medii, cu 4,1%, până la 1.518 euro/mp, respectiv cu 6,8%, până la 1.331 euro/mp, se menţionează în Indexul Kiwi Finance.

„În următoarele luni, nu se întrevede o îmbunătăţire a disponibilităţii şi solvabilităţii cererii, atât pe fondul riscurilor ce pândesc la orizont, cât şi al erodării sentimentului consumatorilor în această perioadă cu inflaţii ridicate, coroborat cu costurile de finanţare în creştere. Asta înseamnă că am putea vedea în continuare o gripare a vânzărilor de imobile noi, iar astfel îndreptarea cererii către imobilele vechi să conducă în continuare la îmbunătăţirea accesibilităţii până la noi niveluri record”, susţin consultanţii.

Kiwi Finance, companie de intermediere credite înfiinţată în anul 2003, a adus pentru prima dată în România serviciile de asistenţă şi intermediere în obţinerea creditelor bancare, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, fără niciun cost suplimentar.