ANAF, anunț important pentru sute de mii de români: Vor fi obligați să plătească. Somația va veni direct acasă

ANAF, anunț important pentru sute de mii de români: Vor fi obligați să plătească. Somația va veni direct acasă ANAF. Sursa: Arhiva EVZ

ANAF propune ca profesorii care oferă meditații să plătească taxe la stat, în baza unor informări ale Fiscului. Nici cetățenii care obțin bani din chirii sau din servicii de înfrumusețare nu scapă de ANAF, care le cere declararea veniturilor și plata taxelor către statul român. Momentan este vorba despre trei proiecte pilot, ce vor fi implementate la nivelul câtorva județe specifice, pe parcursul anului 2022.

Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează, în anul 2022, nu mai puțin de trei proiecte pilot, văzute drept măsuri de stimulare și educare a persoanelor fizice de a achita obligațiile fiscale ce le revin.

Județele vizate de proiectele pilot ale ANAF

Principalele categorii vizate de proiectele pilot sunt cadrele didactice sau persoanele care obțin bani din meditații, cei care obțin venituri din cedarea unor bunuri spre folosință, alături de cei care realizează venituri din servicii de înfrumusețare ori îngrijire a corpului.

Într-o primă etapă, proiectul „Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” se desfășoară în județele Cluj și Sibiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul „Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” se desfășoară în județele Brașov și Constanța.

În același timp, proiectul „Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală” se desfășoară la nivelul Sectoarelor 1 și 3 din București, cât și în județul Ilfov.

ANAF urmărește să prevină sau să diminueze fenomenul de sub-declarare sau chiar nedeclarare a veniturilor. Mai mult, instituția financiară urmărește să colecteze date cu privire la cei care nu se conformează legilor fiscale, prin îmbunătățirea dialogului cu alte instituții ale statului, dar și cu sectorul privat.

„În perioada imediat următoare, ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator, obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate”, declară instituția.

ANAF, fiert pe influenceri

Influencerii, dar și românii care închiriază apartamente în regim hotelier vor avea parte de controale ANAF și vor fi nevoiți să își justifice banii. Specialiștii au aflat că mai multe dive din mediul online câștigau zeci de milioane de lei la negru, grație anchetelor instituției.

Inspectorii ANAF au demarat, încă de anul trecut, controale în cazul vlogger-ilor, blogger-ilor sau youtuber-ilor din România. Aceștia nu s-au mai putut ascunde și au fost nevoiți să plătească taxe ca toți ceilalți lucrători.

„Dacă eu sunt o persoană fizică care mă ocup cu reclame, la diverse produse, de exemplu parfumuri, atunci trebuie să mă înregistrez la Registrul Comerțului și sunt obligat să țîn contabilitate.

Se va face o evaluare a supraveniturilor impozabile, persoana fizică depunde declarația unică până în 25 mai, iar până pe 25 mai va plăti impozitul pe venitul generat pe astfel de activități de reclamă și publicitate”, explică Adrian Bența, consultant fiscal, potrivit A3.