Amprentarea romilor: italienii dau o replică dură Bucureştiului

Amprentarea romilor: italienii dau o replică dură Bucureştiului

Roma a început ieri recenzarea locuitorilor din taberele de nomazi, pe fondul unei încordări în relaţia cu Bucureştiul. Miniştrii italieni au făcut remarci agresive faţă de îngrijorările exprimate de Tăriceanu.

Autorităţile din capitala italiană au început ieri operaţiunea de recenzare a locuitorilor din taberele de nomazi din jurul Romei, pe fondul unei atmosfere încordate în relaţia dintre reprezentanţii guvernului italian şi cel de la Bucureşti.

Cu o zi înainte de recensă mântul de la Roma, în care Italia nu a precizat clar dacă va face amprentări sau nu, premierul român Călin Popescu-Tăriceanu şi-a explimat public îngrijorarea cu privire la „practicile discriminatorii“ la care sunt supuşi cetăţenii români din Peninsulă. Aproape imediat, doi miniştri italieni - Roberto Maroni (deţinătorul portofoliului internelor) şi Andrea Ronchi (ministrul italian al afacerilor europene) - au dat replici dure prim-ministrului de la Bucureşti. Tăriceanu, luat în răspăr de miniştrii italieni „Consider absolut nejustificate şi lipsite de orice fundament îngrijorările exprimate de premierul român“, a declarat Ronchi agenţiei ASCA, citată de Mediafax. Ministrul pentru afaceri europene de la Roma a ţinut să precizeze că îngrijorările transmise de Tăriceanu prin intermediul ambasadorului italian la Bucureşti sunt „lipsite de sens, dat fiind că acestea au fost manifestate chiar în ziua în care Comisia de buget şi finanţe a aprobat introducerea amprentelor pe cărţile de identitate ale tuturor cetăţenilor italieni“.

Într-un interviu acordat cotidianului italian „La Repubblica“, ministrul de interne Maroni a fost şi mai dur. Chestionat cu privire la poziţia oficială a şefului guvernului de la Bucureşti, Maroni a răspuns: „Afirmaţii fără niciun fundament. Repet: sunt polemici subversive, false şi nu voi ezita să le combat chiar şi în instanţă“. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat ieri că nu doreşte să comenteze declaraţiile miniştrilor italieni. Maroni susţine că Băsescu nu are obiecţii În interviul acordat „La Repubblica“, dar publicat de cotidian într-o variantă contrasă, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, are o altă atitudine faţă preşedintele României, Traian Băsescu, despre care afirmă că nu ar avea obiecţii cu privire la programul italian de amprentare a romilor.   Într-o declaraţie despre care „La Repubblica“ afirmă că e referitoare la preşedintele României, Roberto Maroni susţine: „Avem o discuţie deschisă. A cerut directiva (guvernului italian - n.n.), şi din partea noastră nu există nicio obiecţie în a ţine cont de recomandările sale. Şi nu există nicio obiecţie din partea sa în privinţa liniei pe care dorim să o adoptăm“.

Administraţia prezidenţială a refuzat să facă orice comentariu cu privire la declaraţiile lui Maroni. Ca şi în alte declaraţii în care a făcut abstracţie de criticile ONU şi ale Parlamentului European, care au calificat drept „discriminatorie“ amprentarea romilor, Maroni a dat asigurări în interviu că „totul va fi făcut conform regulilor şi respectând toate normele italiene şi internaţionale pentru a rezolva indecenţa din taberele de romi“. Scrisoare liniştitoare pentru Ministerul de Externe român Acelaşi tip de asigurări a fost transmis şi de ministrul italian de externe, Franco Frattini, într-o scrisoare adresată omologului său român Lazăr Comănescu. Conform unui comunicat emis ieri de MAE român, Frattini a transmis Bucureştiului că guvernul său va acţiona „în absolută concordanţă cu dreptul comunitar, atât în ce priveşte lupta împotriva discriminării, cât şi în ce priveşte protejarea datelor personale“. SCHIMBARE Spaniolii se încruntă la imigranţi Atitudinea faţă de imigranţi pare să se înăsprească în Spania, schimbându- se după tendinţele similare observate în alte ţări europene. Acest fapt este confirmat de o serie de avertismente adresate imigranţilor, comentează Reuters. De pildă, cei care vin în localitatea L’Hospitalet, la periferia oraşului Barcelona, sunt sfătuiţi să nu asculte muzică în cursul nopţii şi să nu scuipe pe străzi. „Nu aveţi voie să scuipaţi în locuri publice“, avertizează un mesaj în limbile spaniolă şi catalană, adresat comunităţii de imigranţi.

La primăria localităţii, oficialii vorbesc despre „disciplinarea“ imigranţilor pentru a evita tensiunile cu localnicii, explicând că au fost luate măsuri speciale, prin crearea unei unităţi de poliţie care se ocupă de plângerile referitoare la perturbarea liniştii publice. În 2004, premierul socialist Rodriguez Zapatero anunţa regularizarea situaţiei a 700.000 de imigranţi, iar anul trecut acuza opoziţia conservatoare de rasism, pe fondul propunerilor privind reguli stricte pentru imigranţi. Anul acesta, însă, Zapatero a surprins după ce i-a cerut primarului din L’Hospitalet să devină ministru al imigraţiei.

Noul ministru, Celestino Corbacho, a schimbat imediat abordarea în materie de imigraţie. „Poate Spania să admită pe oricine? Răspunsul este nu“, a afirmat acesta. Deşi insistă că este nevoie de forţă de lucru calificată, Corbacho a propus acordarea de indemnizaţii imigranţilor care doresc să revină în ţările de origine şi vrea, de asemenea, limitarea reuniunilor familiale la soţi/soţii şi copii. Având în vedere sprijinul opoziţiei, propunerile sale ar putea fi aprobate curând de parlament. Spania susţine şi controversata măsură europeană de deţinere a imigranţilor maximum 18 luni, urmată de expulzare. (Andreea Romanovschi) BALET DIPLOMATIC

Roberto Maroni l-a lăsat „cu ochii în soare“ pe Cristian David

Aflat la Roma pentru a participa la o conferinţă ce avea ca temă colaborarea între România şi Italia, ministrul internelor, Cristian David, s-a văzut „refuzat“ tocmai de omologul său italian, Roberto Maroni, care a contramandat întâlnirea programată, pe ultima sută de metri. Maroni şi David urmau să discute şi despre situaţia românilor din Italia şi aplicarea recentelor măsuri dispuse de autorităţile italiene, în marja unei conferinţe organizate de Comunitatea Sant’Egidio. Până la urmă, Roberto Maroni nu şi-a făcut apariţia, stafful acestuia trimiţând, în ultimul moment, doar un fax către organizatorii conferinţei, prin care anunţa absenţa.

Motivul invocat: o întâlnire importantă la Parlamentul Italiei. Problema taberelor de romi din Italia este una socială, şi nu de infracţionalitate, a declarat ieri ministrul român de interne, Cristian David, în cadrul seminarului de la Roma. „Răspunsurile potrivite sunt accesul la educaţie şi muncă“, a precizat David, adăugând că, „fără măsuri potrivite de tip social, nici prelevarea amprentelor, nici recensământul nu vor putea rezolva problema“.

Ministrul român şi-a exprimat regretul privind absenţa omologului său italian, Roberto Maroni. „Prezenţa lui ar fi fost foarte utilă, întrucât ar fi permis stabilirea unui dialog constructiv“, a declarat David. Ieri-seară, MAE italian a încercat să îndulcească experienţa lui David. Diplomaţia italiană „a apreciat“ discursul lui David, subliniind însă pasajele care au sunat bine guvernului de la Roma. „A spus «nu» compromisurilor privind infracţionalitatea, iar acesta este obiectivul guvernului nostru“. 

VEZI ŞI:

Roma nu-i amprentează pe romi Amprentarea continuă, în ciuda protestelor de la Bucureşti

Ne puteți urmări și pe Google News