“Consider că procesul ar putea dura cel puţin an an”, a declarat pentru postul de radio Radio Formula José Manuel Merino Madrid, director pentru relaţii internaţionale al serviciilor procurorului din Ciudad de Mexico. Acest înalt funcţionar a afirmat că şi-a fondat estimarea pe cazuri anterioare de traficanţi de droguri care au recurs la toate căile legale pentru a evita extrădarea.

“În cazul în care Ministerul de Externe ar considera că există suficiente elemente pentru a da undă verde extrădării, (El Chapo) ar putea să depună recurs” în faţa justiţiei, a adăugat José Manuel Merino Madrid.

După ce judecătorii vor publica decizia lor finală privind extrădarea, va depinde de Ministerul de Externe mexican să adopte o decizie finală şi Guzman va mai putea face apel.

Procesul formal de extrădare spre SUA al narcotraficantului ''El Chapo” a fost lansat duminică în Mexic după ce reprezentanţi ai Interpol s-au deplasat la închisoarea din Altiplano pentru furniza “două mandate de arestare în scopul extrădării”. Avocatul lui “El Chapo” s-a angajat să poarte o luptă juridică “dură”, ce ar putea ajunge până la Curtea Supremă, pentru a se opune extrădării liderului cartelului din Sinaloa spre SUA, în baza motivului că acolo ar risca pedeapsa cu moartea. Narcotraficantul a fost arestat într-un hotel în apropiere de Los Mochis, zona de coastă a statului Sinaloa (nord-vest), regiunea lui natală.

Diplomaţia americană a avertizat însă, luni, Mexicul în faţa riscului unei noi evadări a temutului traficant de droguri, evadat în urmă cu şase luni după răsunătoarea sa evadare din închisoarea de maximă siguranţă Altiplano.

În iulie 2015, baronul drogurilor a scăpat pentru a doua oară dintr-o închisoare mexicană, după o primă evadare, în 2001, ascuns într-un coş cu rufe murdare.

John Kirby nu a dorit să se pronunţe cu privire la procedura de extrădare, care este în sarcina Departamentului Justiţiei, însă a insistat asupra necesităţii ca traficantul de droguri să nu dispară în natură pentru a treia oară.

"Nu sunt un expert în închisorile mexicane, dar cred că ei ştiu de ce este capabil acest domn şi ce trebuie să facă pentru a-l păstra după gratii", a insistat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Noua situaţie marchează o schimbare majoră din partea preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, care refuzase orice extrădare a lui Guzman înainte de evadarea sa în iulie 2015 dintr-o închisoare de înaltă securitate, scrie Agerpres.