Evenimentul ZileiInternationalAmericanii susţin că El Chapo ar putea EVADA din nou. Extrădarea temutului traficant în SUA va dura dura cel puţin UN AN | Imagini video spectaculoase cu PRINDEREA acestuia

Americanii susţin că El Chapo ar putea EVADA din nou. Extrădarea temutului traficant în SUA va dura dura cel puţin UN AN | Imagini video spectaculoase cu PRINDEREA acestuia

Americanii susţin că El Chapo ar putea EVADA din nou. Extrădarea temutului traficant în SUA va dura dura cel puţin UN AN | Imagini video spectaculoase cu PRINDEREA acestuia
Procesul de extrădare spre SUA al traficantului de droguri mexican Joaquin “El Chapo” Guzman va dura cel puţin un an, dar ar putea ţine până la patru sau şase ani dacă avocaţii săi utilizează toate căile de recurs.

“Consider că procesul ar putea dura cel puţin an an”, a declarat pentru postul de radio Radio Formula José Manuel Merino Madrid, director pentru relaţii internaţionale al serviciilor procurorului din Ciudad de Mexico. Acest înalt funcţionar a afirmat că şi-a fondat estimarea pe cazuri anterioare de traficanţi de droguri care au recurs la toate căile legale pentru a evita extrădarea.

“În cazul în care Ministerul de Externe ar considera că există suficiente elemente pentru a da undă verde extrădării, (El Chapo) ar putea să depună recurs” în faţa justiţiei, a adăugat José Manuel Merino Madrid.

După ce judecătorii vor publica decizia lor finală privind extrădarea, va depinde de Ministerul de Externe mexican să adopte o decizie finală şi Guzman va mai putea face apel.

Procesul formal de extrădare spre SUA al narcotraficantului ''El Chapo” a fost lansat duminică în Mexic după ce reprezentanţi ai Interpol s-au deplasat la închisoarea din Altiplano pentru furniza “două mandate de arestare în scopul extrădării”. Avocatul lui “El Chapo” s-a angajat să poarte o luptă juridică “dură”, ce ar putea ajunge până la Curtea Supremă, pentru a se opune extrădării liderului cartelului din Sinaloa spre SUA, în baza motivului că acolo ar risca pedeapsa cu moartea. Narcotraficantul a fost arestat într-un hotel în apropiere de Los Mochis, zona de coastă a statului Sinaloa (nord-vest), regiunea lui natală.

Diplomaţia americană a avertizat însă, luni, Mexicul în faţa riscului unei noi evadări a temutului traficant de droguri, evadat în urmă cu şase luni după răsunătoarea sa evadare din închisoarea de maximă siguranţă Altiplano.

În iulie 2015, baronul drogurilor a scăpat pentru a doua oară dintr-o închisoare mexicană, după o primă evadare, în 2001, ascuns într-un coş cu rufe murdare.

John Kirby nu a dorit să se pronunţe cu privire la procedura de extrădare, care este în sarcina Departamentului Justiţiei, însă a insistat asupra necesităţii ca traficantul de droguri să nu dispară în natură pentru a treia oară.

"Nu sunt un expert în închisorile mexicane, dar cred că ei ştiu de ce este capabil acest domn şi ce trebuie să facă pentru a-l păstra după gratii", a insistat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Noua situaţie marchează o schimbare majoră din partea preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, care refuzase orice extrădare a lui Guzman înainte de evadarea sa în iulie 2015 dintr-o închisoare de înaltă securitate, scrie Agerpres.


Accesează: