Televiziunile de ştiri, prinse în ofsaid: De ce nu a fost anunţată vizita în programul oficial

Televiziunile de ştiri, prinse în ofsaid: De ce nu a fost anunţată vizita în programul oficial

Preşedintele american Barack Obama l-a primit, ieri, pe şeful statului român, Traian Băsescu, în Biroul Oval, înainte ca România şi SUA să parafeze acordul asupra amplasării scutului antirachetă.

Vizita preşedintelui Traian Băsescu nu a fost menţionată în programul oficial al lui Barack Obama din motive care ţin de procedurile şi protocolul de la Casa Albă, au declarat pentru "Evenimentul Zilei" surse diplomatice. În primul rând, vizita a fost una de lucru şi vizitele de lucru, spre deosebire de cele oficiale sau de stat, nu sunt niciodată incluse pe agenda oficială a preşedintelui Statelor Unite, indiferent cine este şeful de stat primit. Apoi, oficialii români au fost în vizită în chip de delegaţie, iar delegaţiile sunt primite de vicepreşedintele american şi sunt menţionate, conform protocolului, în programul acestuia. 25 de minute în Biroul Oval Şeful statului, Traian Băsescu, a fost primit, ieri, la Casa Albă de preşedintele SUA, Barack Obama. Întrevederea a avut loc în Biroul Oval şi a durat aproximativ 20 -25 de minute. Cei doi şefi de stat au adoptat o Declaraţie comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI. Ulterior, preşedintele român, aflat într-o vizită de lucru la Washington, a avut o discuţie tete-a- tete cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. De altfel, Biden a fost cel care l-a întâmpinat la Casa Albă pe preşedintele român, iar, în debutul întrevederii, acesta a remarcat că Traian Băsescu "arată sănătos". "Sunt sănătos!", a venit replica preşedintelui Băsescu. "Trebuie să spun că sunt pentru a treia oară în vizită în SUA şi, cu siguranţă, această vizită va rămâne în istoria României. Este momentul în care am semnat înţelegerea pentru sistemul antirachetă, România şi SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic. Este un document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în următoarele decade şi cred că acest lucru reprezintă o nouă etapă a relaţiilor noastre bilaterale", a mai declarat Băsescu, citat de Agerpres. În Biroul Oval. Traian Băsescu, alături de Barack Obama şi Joe Biden   FOTO: presidency.ro S-a semnat Acordul pentru scutul antirachetă La scurt timp după întâlnirea dintre preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, a avut loc semnarea acordului pentru amplasarea în România a unor elemente ale scutului antirachetă. Documentul a fost parafat de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi de Secretarul de Stat american, Hillary Clinton. FOTO: AGERPRES

Potrivit lui Hillary Clinton, acordul va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO. "Datorită angajamentului pre şedintelui României şi al preşedintelui Barack Obama, am semnat astăzi acest acord important. Iniţiativa va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO", a spus Clinton. Ea a adăugat că documentul reprezintă un pas esenţial în contracarea ameninţărilor cu rachete balistice, care reprezintă un risc din ce în ce mai crescut. Hillary Clinton şi-a exprimat speranţa că, în timpul administraţiei Obama, se vor face schimbări în legislaţie privind modul în care funcţionează programul Visa Waiver. În acest sens, se va colabora strâns cu Bucureştiul pentru acordarea de asistenţă tehnică în vederea îmbunătăţirii sis temului în România, percepută ca o cale de asigurare a scăderii ratei de refuz a vizelor pentru români. "Am făcut istorie astăzi!" Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a arătat că România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală, iar vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington este o dovadă în acest sens.

"Acest moment vine la două zile după ce toată lumea a comemorat alături de poporul american oribilele atacuri de la 11 septembrie. Stăm alături de voi, cum am stat întotdeauna. Vântul schimbării din lumea arabă arată că merită luptat pentru schimbări", a spus Baconschi. El a adăugat că, în calitatea sa de "membru al lumii libere şi partener strategic al SUA, România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington confirmă această abordare pentru securitatea globală", a precizat şeful diplomaţiei române. "Am făcut istorie astăzi!", a mai spus ministrul. Vizita preşedintelui Traian Băsescu în SUA are o puternică componentă strategică şi militară.

În afară de întâlnirea cu Barack Obama, care a reprezentat momentul cel mai important al vizitei, preşedintele a avut, în cele 12 ore petrecute la Washington, câteva întâlniri extrem de importante pe "axa" Casa Albă- Departamentul de Stat-Pentagon- CIA. O astfel de întrevedere a fost cea pe care preşedintele român urma să o aibă, la închiderea ediţiei, cu David Petraeus, directorul CIA. De asemenea, şeful statului urma să fie primit de Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, la Departamentul Apărării. DEZINFORMATE Televiziunile de ştiri au luat leapşa Întrevederea dintre Băsescu şi Obama nu a fost trecută în programul vizitei la Washington, astfel că ziarele americane şi televiziunile de ştiri din România au speculat pe larg. Cotidianul "The Hill" a susţinut că Barack Obama nu se va afla la Washington pentru a-l primi pe Traian Băsescu. Articolul a fost preluat de Realitatea TV şi de Antena 3, şi "analizat" de Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică sau Valentin Stan. Cu o seară înainte, Antena 3 titra: "De ce pleacă Obama din Washington, când vine Băsescu în SUA?". După întrevederea dintre cei doi preşedinţi, Realitatea a schimbat foaia, susţinând că a dat ştirea încă de acum trei zile. Citiţi şi:

  • Victor Ponta ironizează vizita în SUA: Băsescu merge să-i ceară o cafea lui Obama pentru scutul antirachetă
  • Sătenii din Deveselu aşteaptă americanii învăţând engleza
  • Băsescu: CSAT a aprobat ca scutul antirachetă să fie amplasat la Deveselu, Olt
  • România şi SUA au parafat acordul privind scutul antirachetă
  • "Alo, aici Deveselu Air Force One!"
  • Primarul din Deveselu: "Fetele din zonă îi aşteaptă cu braţele deschise pe americani" 
  • Interceptorii antirachetă din România vor fi operaţionali în 2015