Americanii născuţi la Ierusalim pot menţiona Israel în paşaport ca loc de naștere

Donald Trump a luat multe decizii favorabile Israelului timp de patru ani și, prin urmare, continuă cu această măsură simbolică, chiar înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

După ce a recunoscut unilateral oraşul drept capitală a statului evreu, guvernului lui Donald Trump  rupe consensul international cu nouă măsură.

Cetăţenii americani născuţi la Ierusalim vor putea de acum înainte să menţioneze „Israel” drept loc de naștere pe paşaport.

„Solicitanţii vor putea de acum să aleagă fie «Ierusalim», fie «Israel» ca loc al naşterii pe documentele lor consulare", a anunţat secretarul american de Stat Mike Pompeo într-un comunicat.

În lipsa unei opţiuni diferite, menţiunea care se va face va fi totuşi „Ierusalim”.

Cea mai importantă dintre deciziile luate de Trump în favoarea Israelului a fost recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a ţării, stârnind proteste din partea palestinienilor, care doresc ca estul Ierusalimului să fie capitala viitorului lor stat.

Liderul de la Casa Albă a mutat şi ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie care a fracturat din nou consensul comunităţii internaţionale de a aştepta până la un acord israeliano-palestinian, scrie Agerpres.

Au fost tot atâtea măsuri salutate de dreapta creştină evanghelică americană, una dintre bazele electorale care au contribuit la victoria surprinzătoare a miliardarului american în 2016, notează AFP.

„SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului şi sediu al guvernului dar continuă să nu aibă o poziţie asupra frontierelor suveranităţii israeliene asupra Ierusalimului”, a subliniat Mike Pompeo.

„Această problemă continuă să depindă de negocierile asupra unui statut final între cele două părţi”, israeliană şi palestiniană, a adăugat șeful diplomației americane.

Această schimbare de politică a fost anunțată la doar câteva ore după ce Israel și Statele Unite au semnat un acord de extindere a cooperării lor științifice, o inițiativă considerată de unii ca fiind un prim pas către recunoașterea suveranității israeliene de către Statele Unite asupra Cisiordaniei, scrie Times of Israel.

Donald Trump și-a propus, de asemenea, să extindă lista țărilor cu majoritate arabă și musulmană care vizează normalizarea relațiilor cu Israelul în ultimele luni ale primului său mandat.