Americanii au revenit la „Mihail Kogălniceanu”

Americanii au revenit la  „Mihail Kogălniceanu”

Baza americană de la „Mihail Kogălniceanu” a devenit de astăzi operaţională odată cu deschiderea exerciţiului " Black Sea Rotational Force 11" ( BSRF).

La exerciţiul care se desfăşoară până în data de 15 septembrie participă peste 1.000 de militari din SUA, România, Azerbaidjan, Macedonia, Bulgaria, Georgia, Bosnia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Grecia, Reublica Moldova şi Ucraina. Partea romană acţionează cu peste 200 militari din cadrul Batalionului Infanterie al Forţelor Navale, o companie de Infanterie din cadrul Forţelor Terestre, un detaşament de căutare şi salvare şi un elicopter al Forţelor Aeriene. Aplicaţia este organizată de Corpul Infanteriei marine al SUA din Europa (Maritime Force Europe) iar activităţile se vor desfăşura la Mihail Kogălniceani şi poligonul Babadag. "Pe parcursul a cinci luni, aproape 200 de puşcaşi marini, 800 militari români şi militari aparţinând altor 12 naţiuni vor participa la peste 50 de activităţi de instrucţie in regiunea Mării Negre, Balcani şi Caucaz" a explicat directorul BSRF 11, lt col Nicolas Cardella. El susţine că "baza MK este centrul operaţional de comandăşi control al exerciţiului, de aici vom merge şi în celelalte zone unde unităţile noastre vor colabora cu armatele participante la operaţiune" .

Antrenamente cu rezervişti Cei mai mulţi soldaţi americani sunt de fapt militari rezervişti care lucrează cu jumătate de normă. " Sunt voluntari care se antrenează periodic şi când sunt chemaţi la datorie, vin ,deşi nu sunt obligaţi. Avem studenţi, avocaţi, tehnicieni, ingineri, muncitori care vin din viaţa civilă aici în Romania pentru cinci luni" a declarat purtătorul de cuvant al exerciţiului BSRF 11, lt col Sean Clements. Militarii de carieră par mulţumiţi de condiţiile din baza americană de la Mihail Kogălniceanu, în micul orăşel au la dispoziţie toate facilităţile, o cantină uriaşă, săli de gimnastică, cinema, biserică, internet . " Noi suntem puşcaşi marini şi suntem obişnuiţi să dormin în corturi, să mancăm din cutii aşa că aici este o adevărată uşurare că avem barăci, paturi, cheie la uşă şi tot ce ne trebuie" spune Angela Luciano, o tânără din Pensilvania care răspunde de partea logistică.

Finanţare asigurată până în 2017 În plus, vecinătatea litoralului le umple puţinul timp liber pe care îl au la dispoziţie. " Mergem la Constanţa in plimbare sau vom face plajă la Mamaia , am fost deja şi este foarte frumos" aflăm de la Grace Tran venită din insorita Californie. Purtătorul de cuvant al exerciţiului BSRF 2011, lt col Sean Clements susţine că " puşcaşii marini au finanţat acest proiect în fiecare an până în 2014 şi recent, am obţinut o prelungire de finanţare de 3 ani, aşadar Corpul Puşcaşilor marini va opera în această zonă, într-o manieră similară, până în 2017". Baza americană, pentru care guvernul SUA a alocat pană acum 50 milioane dolari, poate găzdui cel puţin 1500 militari.

Ne puteți urmări și pe Google News