Americanii dau înapoi! Decizia de ultimă oră a SUA după mutarea lui Vladimir Putin: „Situaţia de securitate continuă să fie imprevizibilă”

Sursa: arhiva EVZ

Statele Unite și-au evacuat ambasada din Ucraina, în Polonia, în condițiile în care armata rusă a intrat în Dombas. Personalul diplomatic american a părăsit luni, Lvov-ul și a fost transferat în Polonia.

Statele Unite au anunțat că personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina au fost mutate în Polonia. Decizia a fost luată ca măsură de prevedere, pe fondul temerilor că securitatea s-ar putea deteriora rapid în următoarele ore.

„Din motive de securitate, personalul Departamentului de Stat aflat în prezent în Liov va petrece noaptea în Polonia”, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg.

Criza provocată de Rusia a intrat luni noapte în faza acută, după ce Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a așa ziselor republici separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina. Putin a acuzat Ucraina că intenționează să se înarmeze cu bomba nucleară.

„Personalul nostru va reveni cu regularitate pentru a continua activităţile diplomatice în Ucraina şi pentru a oferi servicii consulare de urgenţă. Vor continua să susţină poporul ucrainean şi Administraţia Ucrainei, prin coordonarea eforturilor diplomatice (...) Situaţia de securitate în Ucraina continuă să fie imprevizibilă, în întreaga ţară, şi se poate deteriora în scurt timp”, a transmis Antony Blinken, îndemnând din nou cetăţenii americani să părăsească Ucraina.

sursa: arhivă EVZ

Australia și-a retras personalul diplomatic

În același context, și guvernul din Australia a anunțat, de asemenea, că a dispus retragerea oficialilor săi din Ucraina. Diplomații și lucrătorii care își desfășoară activitatea în ambasada din Ucraina au fost dislocați în estul Poloniei și în România.

Ministrul de externe Marise Payne a confirmat mișcarea precizând că este justificată de riscul crescut de conflict cu care se confruntă zona.

„Australia este solidară cu Ucraina și continuă să solicite Rusiei să înceteze și să inverseze atacul său neprovocat asupra vecinului său democratic”, a spus Marise Payne, citată de The Guardian.

foto: commons.wikimedia.org

Rusia continuă amenințările la adresa Ucrainei

Rusia a ameninţat Ucraina cu noi consecinţe, în cazul unor „planuri militariste”, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Dombas. Trupele rusești au trecut granița ucraineană și au ocupat poziții în cele două regiuni Donețk și Lugansk.

În acest context, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că oficialii de la Kiev au planurui să bombardeze Lugansk şi Doneţk. El a afirmat că este vorba despre o provocare ce ar putea avea „consecințe extrem de periculoase”. Vasili Nebenzia a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU.

Oficialul rus a dat vina pe partea ucraineană pentru escaladarea tensiunilor din zonă.

În acest sens a vorbit despre refuzul Kievului de a discuta direct cu liderii separatişti din Donbas, caracterizându-l drept o dovadă că Ucraina nu intenţionează să-şi îndeplinească partea din acordul de la Minsk. Este vorba despre acordul semnat în 2015, între Rusia şi Ucraina pentru rezolvarea conflictul din regiunile separatiste Donbas. Vasili Nebenzia a cerut ca Ucraina să fie obligată să pună capăt „provocărilor” pentru a evita un război.

Sursa: republicworld

SUA își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

De partea cealaltă, Statele Unite și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina pe fondul conflictului cu Rusia. Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit luni la telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Oficialii de la Casa Abă au anunțat că se coordonează cu aliații și vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei. O decizie în acest sens va fi adoptată în cursul zilei de marți, potrivit unui raport Reuters care citează oficiali americani.