Statele Unite au oferit până acum Ucrainei 350 de milioane de dolari în echipament militar suplimentar pentru a lupta împotriva atacului Rusiei. Mai mult, președintele american Joe Biden a dat asigurări că țara sa va oferi Ucrainei arme pentru apărare și este gata să accepte refugiați ucraineni.
Președintele american Joe Biden a declarat marți că va oferi sprijin Ucrainei sub formă de „arme, alimente și bani”, deoarece Kievul continuă să reziste ofensivei Rusiei, care a intrat în a 20-a zi.
SUA și-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a-i primi pe refugiați cu „brațele deschise”, în timp ce ucrainenii continuă să fugă din ţara lor devastată de război.
Joe Biden: „Vom da arme Ucrainei și vom primi refugiați”
În plus, liderul american promite că va asigura admiterea refugiaților din Ucraina în Statele Unite, deoarece se știe faptul că în prezent, America, spre deosebire de multe țări europene, nu acceptă refugiați din Ucraina. Între timp SUA pregătesc vizita lui Biden în Europa pentru a discuta despre războiul din Ucraina cu liderii europeni.
Ne vom asigura că Ucraina are arme pentru a se apăra împotriva forței ruse invadatoare. Vom trimite bani, alimente și ajutor pentru a salva viețile ucrainenilor. Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise, a scris Joe Biden pe Twitter.
Marea Britanie a declarat că Rusia are intenția de a folosi arme chimice
Remarca președintelui a venit după ce Marea Britanie a declarat că Rusia ar putea plănui să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina ca răspuns la un atac fals asupra trupelor ruse. Casa Albă a emis un avertisment similar în urmă cu câteva zile.
Există, de asemenea, rapoarte că Moscova a căutat echipament militar din China în invazia sa din Ucraina, chiar dacă Beijingul a respins-o spunând că este o „dezinformare”.
Luni au fost „discuții intense” - care au continuat pe parcursul a șapte ore -, Statele Unite au avertizat China să nu ajute Moscova în invazia sa.
Am comunicat foarte clar Beijingului că nu vom sta pe loc. Nu vom permite niciunei țări să compenseze Rusia pentru pierderile sale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Inflația şi aprovizionarea dau bătăi de cap întregii lumi
Războiul în curs dintre Rusia și Ucraina a amenințat o nouă inflație și proasta aprovizionare după ce abia s-a scăpat de pandemia Covid-19. Ucraina se confruntă cu o criză agricolă, deoarece prețurile alimentelor din întreaga lume au crescut deja de luni de zile din cauza pandemiei.
Invazia Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie, a ucis mii de oameni, a strămutat peste 2 milioane de ucraineni și a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Kremlin și Washington, cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.
Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina este cel mai important atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar analiștii nu văd încă nicio cale de încetare războiului.