Trei americani care au fost închiși în Iran pentru mai bine de un an și acuzați că sunt spioni, dau în judecată foștii răpitori, în speranța de a convinge un judecător să le acorde despăgubiri pentru tortura la care au fost supuși.
Orice daune pe care Shourd, Bauer, Fattal și familiile lor le-ar putea primi în urma procesului ar proveni din activele guvernului iranian pe care SUA le-au confiscat prin sancțiuni, ca parte a Fondului de Justiție pentru Victimele Terorismului de Stat.
Capturați de iranieni
Procesul relatează modul în care Shourd și Bauer s-au mutat în Yemen și apoi în Siria în 2008, deoarece doreau să continue să învețe limba arabă. Shourd se angajase la o organizație care milita împotriva războiului, iar Bauer a lucrat ca jurnalist independent.
Fettel i-a vizitat în iulie 2009 și i-a însoțit într-o excursie la o cascadă din Kurdistan, care era populară printre turiști. În timpul acelei drumeții, se pare că ei au traversat granița fără să își dea seama, iar un grup de soldați care i-au confundat cu irakieni i-au oprit să le verifice echipamentul de drumeție, camerele foto, portofelele și pașapoartele.
Soldații i-au forțat să urce într-un vehicul utilitar și i-au ținut ostatici timp de trei zile, în timp ce americanii se temeau că vor fi executați în orice moment. În cele din urmă, au fost aduși legați la ochi în infama închisoare Evin din Teheran. Prizonierii au fost interogați într-un mod care părea să încerce să-i facă să spună că erau spioni americani, susțin procesele.
Bauer a fost întrebat dacă este angajat al companiei de mercenari Blackwater sau dacă își poate folosi pregătirea ca jurnalist pentru a scrie articole pentru gardieni. Shourd s-a confruntat cu întrebări privind vizitele la Pentagon sau dacă se află într-o misiune a guvernului SUA.
Eliberați după câțiva ani
La un moment dat, un gardian i-a spus lui Bauer că știe că nu este un spion. „Dar … depindea de guvernul SUA și de guvernul iranian să negocieze eliberarea lui”, a adăugat gardianul, potrivit procesului. Procesul reclamanților povestește cum au auzit adesea țipetele altor prizonieri care erau torturați, făcându-i să se teamă că și ei vor urma.
Bauer, Fattal și Shourd au fost ținuți în izolare. În cele din urmă, Bauer și Fattal au fost reuniți într-o singură celulă – dar Shourd a rămas singur, refuzând tratamentul pentru un nodul la sân și alte probleme de sănătate.
Regimul iranian l-a eliberat pe Shourd în septembrie 2010, susținând eliberarea ca un act de clemență care onorează sfârșitul Ramadanului după intervenția președintelui țării la acea vreme, Mahmoud Ahmadinejad.
Bauer și Fattal au fost eliberați un an mai târziu, aparent ca un gest menit să fie în favoarea lui Ahmadinejad, în timp ce se pregătea să zboare la New York pentru a participa la o reuniune a Adunării Generale a Națiunilor Unite. La acea vreme, Obama a emis o declarație în care spunea: „Toți americanii se alătură familiilor și prietenilor lor pentru a sărbători revenirea lor mult așteptată acasă”.
Cei trei au descris că s-au confruntat cu simptome de stres post-traumatic după ce s-au întors în SUA, ceea ce le-a făcut dificil să se adapteze la viața lor de acolo. Shourd și Bauer – ale căror lucrări au apărut în publicații precum New York Times și Mother Jones – s-au căsătorit lângă ocean, în California, în 2012. Au divorțat șapte ani mai târziu, potrivit The Guardian.