Americanii au descoperit cum pot bloca noile rachete ale lui Putin? Nanosateliții vor împânzi cerul

Americanii au descoperit cum pot bloca noile rachete ale lui Putin? Nanosateliții vor împânzi cerul

Nanosateliții ar putea juca un rol esențial în apărarea împotriva rachetelor inamice. Cel puțin asta speră Departamentul de Apărare al SUA, care testează o nouă strategie de apărare antirachetă.

Doi nanosateliți ai Agenției de Apărare Antirachetă - cunoscuți sub numele de CubeSats - au fost lansați pe 30 iunie de la portul spațial Mojave din California. Acești sateliți de mici dimensiuni ar putea juca un rol esențial în ceea ce privește apărarea antirachetă a SUA.

Prețul, marele avantaj al nanosateliților

CubeSat Networked Communications Experiment Block 1este o parte a inițiativei MDA Nanosat Testbed Initiative. Sistemul folosește sateliți mici, mai ieftini. Obiectivul este construirea unel rețele de comunicații radio între nanosateliții care se află pe orbită. Demonstrația e programată să dureze 90 de zile, cu o prelungire posibilă de până la un an. Scopul acestei demonstrații este de a-i asigura pe specialiști că cele două CubeSats pot naviga corect, primi și trimite semnale către rețele conform cu planurile Agenției de Apărare Antirachetă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Senzorul spațial de urmărire hipersonică și balistică e esențial pentru apărarea antirachetă

 

„Acești sateliți vor testa tehnologiile cheie care reduc riscul pentru sisteme, așa cum ar fi senzorul spațial de urmărire hipersonică și balistică”, a spus Walt Chai, directorul MDA pentru senzorii spațiali. „Misiunea va demonstra viabilitatea tehnologiilor avansate de comunicații folosind sateliți de dimensiuni, greutate și putere reduse în sprijinul arhitecturilor de comunicații ale apărării antirachetă.” Acest senzor spațial de urmărire hipersonică și balistică, atunci când va fi plasat pe sateliți pe orbită terestră joasă, va detecta și urmări amenințările cu rachete hipersonice și balistice și va furniza date esențiale sistemului de apărare antirachetă.

"Arhitectura de apărare antirachetă va necesita comunicații între interceptori, senzori și sistemele de comandă și control pentru a identifica, urmări și distruge rapid rachetele inamice înainte ca acestea să-și ating țintele. CubeSats va permite agenției să-și demonstreze capacitățile rapid și cu prețuri accesibile", a spus Chai .

"Capacitatea de a folosi CubeSats pentru accesul la spațiu cu costuri reduse este esențială în maturizarea tehnologiilor pentru viitoarele aplicații de apărare antirachetă", a declarat Shari Feth, șeful direcției Inovare, Știință și Tehnologie de la MDA.

 

Ce sunt nanosateliții?

 

Sateliții de dimensiuni mici (nanosateliții) cântăresc, de obicei, mai puțin de 300 de kilograme. Costul unui nanosatelit de tipul CubeSats este de aproximativ 1,3 milioane de dolari. E chiar foarte ieftin, dacă ne gândim la sutele de milioane de dolari necesare construcției unui satelit obișnuit. Prețul nu este, însă, singurul avantaj. "Capacitatea de a valorifica progresele rapide în tehnologia comercială CubeSat, precum și baza în creștere a furnizorilor de lansare comercială mici, permite o capacitate de testare unică disponibilă până acum", a spus Eric Cole, conducătorul proiectului NTI pentru MDA. "Capacitatea de a testa în mediul relevant al spațiului permite testarea pentru a atinge niveluri mai ridicate de pregătire tehnologică, făcând tranziția tehnologică mult mai viabilă."

Potrivit lui Jeff Keller, inginer șef la MDA, un alt avantaj este posibilitatea de a valorifica până și erorile. "Utilizăm demonstrațiile pe etape. Astfel, fiecare misiune valorifică lecțiile învățate din misiunea anterioară", scrie defense.gov.