Americanii au dat năvală brusc la vaccinare. Cifre inimaginabile în doar 24 de ore. De ce s-a panicat populația

Americanii au dat năvală brusc la vaccinare. Cifre inimaginabile în doar 24 de ore. De ce s-a panicat populațiaSursa: Pixabay

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută sub numele de Omicron, a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii săptămâna trecută. Până vineri dimineață, această variantă a ajuns în cinci state din SUA.

Cele zece cazuri au fost raportate în New York, California, Hawaii, Minnesota și Colorado. Cele mai recente date indică faptul că varianta Delta rămâne tulpina dominantă în țară, deoarece reprezintă mai mult de 99% din toate cazurile noi. 

Oficialii din domeniul sănătății din New York și Hawaii cred că varianta Omicron se răspândește deja rapid în comunitățile lor. „Acest lucru nu se datorează doar oamenilor care călătoresc în Africa de Sud sau în alte părți ale lumii unde Omicron a fost deja identificat. Aceasta este cea mai importantă concluzie epidemiologică pe care vrem să o transmitem”, a declarat dr. Dave Chokshi, principalul oficial de sănătate al orașului New York.

În lumina raportării mass-media cu privire la răspândirea rapidă a Omicron în întreaga lume, ratele de vaccinare împotriva coronavirusului din Statele Unite au crescut atât miercuri, cât și joi, iar datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA dezvăluie că aproape 2,2 milioane de vaccinuri au fost administrate într-o perioadă de douăzeci și patru de ore. 

Potrivit agenției de sănătate, aproape 60% dintre americani sunt complet vaccinați, 70% au primit cel puțin o doză de vaccin și 21% dintre persoanele complet vaccinate au făcut și rapelul. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că varianta Omicron a fost detectată în treizeci și opt de țări – iar datele sugerează acum că ar putea fi mai transmisibilă decât varianta Delta, potrivit The National Interest.

Transmisibilitate mai crescută ?

„Observăm o rată de creștere în creștere, observăm un număr tot mai mare de varianta Omicron detectată”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru coronavirus, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a apărut vineri pe canalele de socializare ale grupului. „Există sugestia că transmisibilitate este mai crescută, însă ceea ce trebuie să înțelegem este dacă este mai mult sau mai puțin transmisibil în comparație cu varianta Delta”, a adăugat ea. 

Van Kerkhove a remarcat că este prea devreme pentru a evalua severitatea bolii cauzate de Omicron. „Au existat rapoarte inițiale că tindea să fie mai ușoară, dar este într-adevăr prea devreme”, a spus ea. „Toți cei care sunt infectați cu SARS-CoV-2, indiferent de variantă, vor începe cu simptome ușoare”, a adăugat ea. 

Se știe că varianta Omicron are mai mult de treizeci de mutații ale proteinei spike, care ar putea fi asociate cu o scădere a protecției anticorpilor și cu rate mai mari de transmisibilitate. „Acest profil este foarte diferit de alte variante și, deși unele mutații se găsesc și în Delta, această variantă este total diferită”, a spus consilierul medical al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, la începutul acestei săptămâni. 

Ne puteți urmări și pe Google News