Un american și un japonez împart Nobelul pentru Medicină. Independent, fiecare a demonstrat cum organismul poate lupta singur împotriva cancerului

Un american și un japonez împart Nobelul pentru Medicină. Independent, fiecare a demonstrat cum organismul poate lupta singur împotriva cancerului

Cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo au fost recompensaţi, luni, cu Premiul Nobel pentru Medicină pe 2018, pentru descoperi în domeniul terapiei anticancer. Cei doi au demonstrat că, singur, corpul omenesc poate lupta cu cancerul și îl poate învinge, dacă e stimulat corespunzător.

Laureații din ac est an ai Premiului Nobel pentru Medicină și F iziologie au stabilit un nou principiu pentru t erapia împotriva c ancerului, prin stimular ea capacităţii sist emului imunit ar de a at aca c elulele c anceroase. Terapia lor a a vut succes în c azul c ancerelor a vansate, pentru care, până acum, nu prea au existat remedii eficiente.

Practic, Allison şi Honjo au revoluționat tratamentul cancerului, plecând, ambii, de la un concept existent la sfârşitul secolului al XIX-lea, acela potrivit căruia utilizarea sistemului imunitar propriu poate fi o strategie eficientă împotriva tumorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperiri similare la câțiva ani distanță

De la mijlocul anilor ’ 90, în laboratorul său de la U niversitatea Calif ornia, B erkeley, James P . Allison a studiat proteina CTLA-4 a celulei T ( care provoacă cancer). La momentul respectiv, el a fost unul din savanții c are au observat că CTLA-4 funcţionează ca frână asupra celulelor T. În timp , colegii de breaslă au folosit această proprietate pentru elaborarea unor remedii împotriva bolilor autoimunitare Allison, a avut o altă idee și a testat-o cu succes pe șoareci cu cancer, care au fost vindecați. În 2010, un studiu clinic important a confirmat rezultatele, pe pacienții cu melanom.

În aceeași decadă, cu câţiva ani înaint ea descoperirii lui Allison, japonezul Tasuku Honjo a descoperit PD-1, altă proteină de pe suprafaţa celulelor T, în laboratorul său din Universitatea Kyoto. Studiile au arătat că proteina „japoneză” are un efect similar cu cel al proteinei studiate de american.

 

Cine sunt laureații?

În vârstă de 70 de ani, James (Jim) P. Allison este profesor şi preşedinte al departamentului de imunologie şi director executiv al platformei de imunoterapie la MD Anderson Cancer Center din Houston (SUA). De asemenea este director al c onsiliului ştiinţific al Canc er Research Institute din N ew York. Face p arte din Academia Națională de Științe a SUA și are la activ zeci de premii internaționale, într e c are amintim Pr emiul F undației W arren Alpert, BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award, Premiul Wolf pentru medicină s au Pr emiul Int ernațional R egele F aisal pentru M edicină - obținut e toate numai anul tr ecut, D armstaedter, Pr emiul Louis a Gr oss Horwitz, Pr emiul Mas sry, Pr emiul Albert Lasker pentru cercetări clinice medicale, Breakthrough Priz e in Lif e S ciences, Pr emiul Har vey, Pr emiul F undației Internaționale Gairdner etc.

Cu șase ani mai vârstnic, imunologul j aponez Tasuku Honjo este director general adjunct şi profesor la Institutul Universitar pentru Studii Avansate din Kyoto şi profesor la Universitatea din Kyoto (Japonia). Fa ce parte din Academia Leopoldină, Academia N ațională de Științe a S UA și din A cademia J aponiei, a vând la acti v o sumedenie de premii printre care Ordinul Culturii, Premiul William B. Coley, Pr emiul pentru M edicină al Universității Keio, Premiul Tang, Premiul Imperial al A cademiei Japoneze, Premiul Kyoto pentru Științe Elementare, Premiul F undației W arren Alpert, Premiul As ahi, Pr emiul R obert Koch. În 2000 a f ost des emnat „Persoană de merit cultur al”. Este deopotri vă medic , biochimist și profesor universitar.

 

Primul Nobel s-a acordat acum 117 ani

Premiile N obel sunt dec ernate din 1901, fiind create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 18 96), inventatorul dinamit ei, c onform v oinţei s ale din t estament. Pr emiul pentru economie a f ost instituit abia în 1 968 de Banc a c entrală din Suedia, cu oc azia împlinirii a 300 de ani de la f ondarea instituţiei.

Primul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină a fost Emil von Behring, în anul 1901, pentru munca asupra terapiei cu ser.

Specialist în b acteriologie, Emil von Behring (1854 – 1917) a urmat studii medicale pentru că a primit o bur să de la Academia de Medicină Militară, el neavând bani să își urme ze visul, acela de a deveni teolog. Profesând în cadrul armatei, a ajuns să studieze diferite cazuri de boli infecţioase şi efectele iodoformului asupra microbilor. Așa a creat primul ser împotriva difteriei, pe principiul iodoformului, un dezinfectant care nu putea ucide microbii, dar îi neutraliza.

Von B ehring a rămas în ist orie prin descoperirea v accinului antidift eric. Studiind t oxina difterică, împreună cu japonezul Shibasaburo Kitasato, a ajuns la des coperirea s erului f olosit în tr atamentul tetanosului.

 

O săptămână de premii Nobel

Între premiul Nobel pentru medicină, anunţat luni, şi cel pentru pace, de vineri, vor fi cunoscute numele câştigătorilor din domeniile fizică, marţi, şi chimie, miercuri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

Anul acesta a fost suspendat premiul Nobel pentru literatură, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie. Anunțul cu privire la neacordarea premiului a fost făcut încă din luna mai.