AMERICA se umilește în fața TURCIEI. Joe Biden: ”Îmi cer scuze”
- Dodo Romniceanu
- 25 august 2016, 06:12
Vicepreședintele american, Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, și-a cerut miercuri scuze în fața președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a venit mai devreme în această țară după tentativa de lovitură de stat din luna iulie, însă a insistat că Washingtonul nu va da curs solicitării Ankarei privind extrădarea clericului musulman Fetullah Gulen în lipsa unor dovezi care să ateste implicarea acestuia în acea tentativă de puci.
”Îmi cer scuze. Mi-aș fi dorit să pot veni mai devreme”, i-a spus Biden lui Erdogan, cei doi participând la o conferință de presă comună după întrevederea avută la Ankara.
În urma loviturii de stat ratată din 15 iulie, președintele turc le-a reproșat aliaților săi occidentali, în frunte cu SUA, că nu au fost solidari cu Turcia și că niciunul dintre ei nu venit de atunci într-o vizită oficială în țara sa.
Cât despre extrădarea clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Erdogan îl consideră principalul responsabil al tentativei de lovitură de stat, Biden a afirmat că deocamdată autoritățile turce nu au prezentat dovezi care să susțină implicarea acestuia în puciul de pe 15 iulie.
”Atunci când mergi în fața unui tribunal în SUA nu poți spune, în general, acesta este un individ rău, ci trebuie să spui: acest bărbat sau această femeie a comis următoarele delicte. De aceasta ne ocupăm acum, să adunăm probe”, a indicat vicepreședintele american. ”Nu putem vorbi în numele unui tribunal”, întrucât avem o 'separare a puterilor, acesta este sistemul nostru', a adăugat el pe un ton iritat.
În replică, Erdogan a insistat asupra solicitării ca Washingtonul să-l extrădeze pe Gulen, care trăiește autoexilat în SUA din anul 1999. Potrivit autorităților turce, Gulen și-a construit o rețea care s-a infiltrat masiv în toate structurile statului turc.
”Dorim să amintim Statelor Unite că în acordul nostru de extrădare sunt incluși pași cum este și detenția”, a menționat Erdogan la conferința de presă comună cu Biden, acesta răspunzându-i că înțelege 'sentimentele intense' ale guvernului și poporului turc față de Gulen, dar pentru a da curs acestei solicitări este nevoie de probe.
'Ce interes am putea avea să adăpostim un terorist? Nu are sens. Un tribunal federal trebuie să decidă' extrădarea, iar pentru acest lucru trebuie să existe dovezi, a indicat vicepreședintele american.
De asemenea, Biden a negat că puciștii turci ar fi primit vreun sprijin din partea Washingtonului, ipoteză avansată de unii responsabili de la Ankara, ce au sugerat că SUA ar fi avut o contribuție la încercarea de schimbare a puterii prin forță în Turcia sau că cel puțin ar fi știut de acest plan.
'Statele Unite nu au avut niciodată vreo cunoștință prealabilă despre ceea ce s-a întâmplat pe 15 iulie sau vreo complicitate cu cei care au condus acel act laș', a menționat vicepreședintele SUA.