America lui Biden s-a întors, dar nu și-a mai găsit aliații. Lovitură grea pentru hegemonia SUA asupra lumii

America lui Biden s-a întors, dar nu și-a mai găsit aliații. Lovitură grea pentru hegemonia SUA asupra lumii

Germania are propriile interese si nu are de gând să le sacrifice de dragul presedintelui SUA. Lovitura este extrem de grea pentru politica " America is back" a lui Biden, care conta pe o regrupare a statelor democratice împotriva Chinei.

Dacă Verzii germani au fost întotdeauna extrem de rezervați în ce privește SUA, Biden putea visa măcar la o victorie a CDU-CSU în alegerile din toamna acestui an. Cel puțin până acum. Din păcate pentru americani, nici candidatul CDU-CSU, care speră să-i succeadă Angelei  și în funcția de cancelar, nu e dispus să parieze pe America în confruntarea cu China. Armin Laschet a avertizat recent asupra pericolelor unui nou război rece.

Politicianul, care are sanse reale să devină în toamnă următorul cancelar al Germaniei, s-a pronunțat împotriva eforturilor SUA de a împiedica  Beijingul să devină puterea globală dominantă.

Dacă președintele Joe Biden a anunțat că dorește ca aliații occidentali să se opună Chinei, Laschet a declarat pentru Financial Times: „Întrebarea este - dacă vorbim despre „blocarea” Chinei, nu cumva asta va duce la un nou conflict?

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem nevoie de un nou adversar?

„Răspunsul Europei a fost precaut, pentru că, da, China este un competitor și un rival sistemic, are un model diferit de societate, dar este, de asemenea, un partener, în special în lucruri precum combaterea schimbărilor climatice.”

Laschet a cerut, de asemenea, ca statele occidentale să  „stabilească o relație sensibilă” cu Moscova.

„Ignorarea Rusiei nu a servit nici intereselor noastre, nici ale SUA”, a spus el, laudând decizia lui Biden de a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin.

În perioada dinaintea alegerilor germane din septembrie, Laschet pare hotărat să adopte o poziție binevoitoare față de China, la fel ca si actualul cancelar german Angela Merkel. Motivul e același- fructuoasa relație economică care leagă Berlinul de Beijing.

Laschet a declarat, însă, că nu se va feri să  discute problemele delicate cu liderii chinezi.

„Nu sunt sigur că a vorbi mereu, cu voce tare și agresiv, în public, despre situația drepturilor omului dintr-o țară duce într-adevăr la o îmbunătățire la fața locului”, a adăugat el.

„Adesea obții mai mult în domeniul drepturilor omului abordând problema în conversațiile private cu liderii din alte țări .”

Germania vs SUA

Atitudinea călduță a liderului CDU față de China ar putea afecta relațiile cu Biden, mai ales că acesta a făcut un compromis în ce priveste Nord Stream 2 pentru a câstiga bunăvointa Germaniei.

Presedintele SUA și-a prezentat poziția dură cu privire la Beijing în cadrul mai multor reuniuni diplomatice la summit-urile G7 și NATO.

G7, găzduit de Marea Britanie în Cornwall, a emis un comunicat care acuză China cu privire la drepturile omului, comerț și lipsa de transparență pe tema originii pandemiei

Întrebat dacă Biden încearcă să tragă Europa într-un nou război rece,  Laschet  spune că Occidentul are „dreptate” să vadă China ca „una dintre cele mai mari provocări , de exemplu în ceea ce privește noile tehnologii”. Dar, liderul german a îndemnat Vestul să nu alunece într-o nouă mentalitate de război rece.

„Secolul 21 este foarte diferit și modul în care arăta lumea înainte de 1989 oferă repere limitate”, a spus el. „Avem acum o lume multipolară cu actori diferiți”, consemnează ziarul britanic Daily Express.