America luată cu ASALT! Peste 3.000 de hondurieni şi-au CONTINUAT marşul traversând Mexicul către Statele Unite. Trump îi va OPRI la graniţă

America luată cu ASALT! Peste 3.000 de hondurieni şi-au CONTINUAT marşul traversând Mexicul către Statele Unite. Trump îi va OPRI la graniţă

Mii de hondurieni îşi continuă marşul spre Statele Unite. Preşedintele american afirmă că totul este gata pentru „a opri asaltul acestor migranţi”, cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA.

În jur de 3.000 de hondurieni şi-au continuat duminică, 21 octombrie, marşul lor, traversând Mexicul, către Statele Unite, sfidând pe preşedintele american Donald Trump, care asigură că totul este gata  ''pentru a opri asaltul'' acestor migranţi, notează Le Monde.

Autorităţile mexicane erau pregătite pentru a bloca joi această ''caravană'' pe care ei o estimează la 4.000 de persoane, dar numeroşi migranţi au intrat ilegal pe fluviul Suchiate, care separă Mexicul de Guatemala. ''Nimeni nu ne va putea opri după tot ce am făcut pentru a traversa fluviul'', afirmă Aaron Juarez, de 21 de ani, care mărşăluieşte cu dificultate din pricina rănilor de la picioare, alături de soţia şi copilul său.

Un comandant al poliţiei federale a precizat că în jur de 3.000 de oameni mărşăluiesc în această ''caravană'' în direcţia Tapachula. Grupul de migranţi era escortat de poliţişti locali şi survolaţi de elicoptere. Avansând prin căldură, Jessica, de 35 de ani, vânzătoare de cosmetice, a lăsat în urma sa 4 copii şi călătoreşte cu un fiu de 9 ani. Ea a traversat fluviul Suchiate pe o ambarcaţiune improvizată, neştiind nici măcar să înoate. ''Nu avem bani, nici măcar apă să bem'', se plânge ea.

Nici apă, nici mâncare

Ca ea, sunt majoritate a migranţilor care n-au nici mâncare, nici apă de băut. Ei strigă: ''Mexico, Mexico!'' şi aplaudă locuitorii când aceştia le oferă câte ceva de mâncat sau de băut. Caravana a sosit în sfârşit la Tapachula, după ce a mărşăluit 38 de km fără întrerupere. Migranţii, epuizaţi, s-au instalat într-un parc unde au făcut coadă pentru a primi o tortilla şi o farfurie de fasole neagră. ''Curajul nostru este mai mare decât ameninţările'' lui Donald Trump, spune Britany, o tânără migrantă care se află la coadă. ''Suntem fericiţi oricum, chiar dacă nu zâmbim, dar suntem epuizaţi'', spune Brandon Ruiz care se aşează pe sol pentru a-şi mânca fasolea. El este un agricultor care şi-a părăsit ţara ameninţat de nişte bande periculoase.

Acest marş către SUA a început în urmă cu o săptămână la San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, în urma unui apel pe reţelele de socializare, făcut de un fost deputat hondurian. În drumul lor, mai întâi, oamenii trebuie să facă o cerere de azil în Mexic, deşi SUA vor încerca să-i respingă, după cum ameninţă Donald Trump pe Twitter. Joi, preşedintele american a ameninţat că îi va opri la frontiera cu Mexicul, dacă autorităţile acestora nu vor bloca înaintarea ''caravanei''. El a felicitat apoi Mexicul pentru ''fermitate'', deşi, în acelaşi timp, Mexicul a decis să lase să treacă doar femeile şi copiii.

A continua sau a renunţa: doar 300 de migranţi s-au întors acasă

Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez şi omologul său guatemalez Jimmy Morales, au denunţat la rândul lor sâmbătă exploatarea ''mizeriei oamenilor'' pentru ''motivaţii politice''. Potrivit France-Presse, 1.000 de oameni erau blocaţi duminică dimineaţa la graniţă, sperând să intre legal în Mexic. Frontiera a fost deschisă parţial pentru a lăsa să intre 50 de migranţi, în majoritate femei şi copii.

În ajun, autorităţile mexicane deschiseseră deja frontiera pentru femei şi copii, care au fost conduşi într-un refugiu de unde s-au făcut 640 de cereri de azil. Aprobarea acestora durează săptămâni întregi. Ceva mai mult de 300 de persoane au renunţat şi s-au întors acasă, fiind transportaţi cu autobuze puse la dispoziţia lor, cu direcţia Guatemala. Hondurasul este una dintre ţările cele mai violente din lume, cu o rată a criminalităţii de 43 de crime la 100.000 de locuitori anual. Şapte hondurieni din zece trăiesc în sărăcie, potrivit Băncii Mondiale. Potrivit ONU, mai mult de 500.000 de persoane traversează în fiecare an ilegal frontiera de sud a Mexicului încercând să ajungă în Statele Unite.