Editura Evenimentul si Capital

America a câștigat DEGEABA Războiul Rece: Vine SOCIALISMUL peste ea!

Autor: | | 9 Comentarii | 6110 Vizualizari

O fantomă bântuie prin America, în special în rândul tinerilor. După un Război Rece, este evidentă simpatia tot mai multor tineri americani pentru socialism.

Un senzațional editorial al politologului Lee Edwards pentru American Spectator.

Proba A: 2,052 milioane de persoane sub 30 de ani au votat pentru socialistul Bernie Sanders în alegerile primare din 2016 ale Partidului Democrat.

Proba B: Sondajele arată nu doar că o largă majoritate a tinerilor au o părere bună despre socialism, ci şi că aproape jumătate dintre ei ar prefera să trăiască în socialism decât în capitalism.

Proba C: Mişcarea Democraţilor Socialişti din America (DSA), multă vreme amorţită, s-a trezit la viaţă, ajungând să numere 30.000 de membri, majoritatea lor în jurul vârstei de 20 de ani, dornici să urmeze stindardul socialist.

Este o cale lungă de când în alegerile prezidenţiale din 1988 George Bush l-a îngropat pe contracandidatul său Democrat numindu-l „liberal”. Socialismul nu mai este un joc de societate pentru universitari, ci o alternativă politică luată în serios de tinerii care nu se simt respinşi de platforma DSA.

DSA crede în eliminarea proprietăţii private din industriile ale căror produse sunt considerate „necesităţi”. Producţia unor asemenea produse nu trebuie lăsată în seama „profitorilor”. DSA mai crede şi că guvernul ar trebui să „democratizeze” întreprinderile private – adică să le dea muncitorilor dreptul de control asupra lor – în cea mai mare măsură posibilă. „Socialismul”, explică un membru al comitetului director al DSA, „înseamnă democratizarea în toate domeniile vieţii. inclusiv, dar fără a se limita la ea, economia.”

Ce s-a petrecut cu America, odată ţara capitalismului triumfător?

Prima parte a răspunsului se află în două cuvinte: nu „Karl Marx”, ci „Bernie Sanders”. Senatorul de Vermont a cucerit inimile şi voturile multor tineri cu apelul său pentru un sistem de sănătate unic de stat cu majoritatea tratamentelor asigurate, pentru colegiu public gratuit, pentru reforma finanţării campaniilor electorale, şi dreptate rasială, economică şi climatică.

Ţinta principală a programului său au fost cei 1% dintre americani care deţin circa 40% din bogăţia totală a ţării, adică tot atât cât 90% cei mai săraci. Ceea ce Bernie a subliniat rareori a fost că aceiaşi 1% plăteau 39,5% din impozitele privaţilor. Sanders avea gata pregătit un răspuns pentru a explica cum pot fi achitate toate aceste pomeni: majorarea impiozitelor pentru cei bogaţi şi întreprinderile lor. În lumea lui Bernie este posibil un dejun gratuit, pentru că nota pentru acesta va urmează să fie achitată de cei bogaţi.

Potrivit unui analist de la CNN, tinerii s-au aliniat cu miile în spatele lui Sanders deoarece sunt social-liberali – în special în ce priveşte drepturile LGBT – împovăraţi cu munţi de taxe pentru studii, deziluzionaţi de lipsa de schimbare şi „dornici să spargă tiparele politice tradiţionale”. Bernie a oferit soluţii pentru toate aceste probleme – fără a oferi detalii privind costurile lor şi fără a recunoaşte limitarea libertăţii individuale. Astfel de detalii au fost măturate de spiritul revoluţionar al generaţiei tinere, vrăjită de Bernie. Aşa cum spunea un Bernist: „Pe o fundaţie de 2 milioane de credincioşi poţi construi o puternică mişcare politică.”

Al doilea motiv al basculării spre socialism l-a reprezentat marea recesiune din 2008. Ea a bulversat profund credinţa americanilor în capitalism ca mijloc de îmbunătăţire a vieţii lor şi i-a împins să caute alternative. Mulţi dintre ei, tinerii mai ales, le-au găsit într-un „socialism soft”, parţial stat providenţial, parţial stat administrativ, parţial democraţie socialistă.

Cel mai uimitor sondaj a fost cel al YouGov potrivit căruia 44% dintre tinerii între 16 şi 29 de ani ar prefera să trăiască într-o ţară socialistă decât într-o ţară capitalistă. Alţi 7% ar alege comunismul. Totuşi, acelaşi sondaj arată că doar 33% dintre respondenţi ar putea defini corect socialismul ca fiind bazat pe proprietatea comună a bunurilor economice şi sociale.

Ceea ce majoritatea tinerilor înţeleg prin „socialism” este un amestec dintre statul nostru social şi ceea ce percep ei din socialismul democratic suedez. Dar Suedia şi alte ţări scandinave, printre care Danemarca, sunt favorabile pieţei libere şi preferă proprietatea privată în locul celei de stat în principalele lor industrii. Totuşi, chiar şi acest socialism are un cost ridicat: un impozit de 57% pe venitul persoanelor fizice.

Înclinaţia tinerilor spre socialism nu este nouă. Un sondaj realizat în 2014 de Reason-Rupe, un grup libertarian, arăta că 58% dintre persoanele cu vârste între 18 şi 24 de ani aveau o imagine favorabilă despre socialism.

Un sondaj Gallup din 2016 arăta că 55% dintre cei cu vârste de 18-24 de ani aveau şi ei o „imagine positivă” despre socialism. Însă 90% era favorabili „antreprenorilor”, iar 78% „iniţiativei private libere”. Cum un grup poate fi „socialist” 55% şi „antreprenorial” 78%? Fie prin disonanţă congnitivă, fie prin pură ignoranţă. În ambele cazuri, este esenţial pentru sprijinitorii iniţiativei libere să ridice glasul împotriva socialismului, deoarece acceptarea socialismului îi pune pe tineri pe o cale periculoasă. O altă recesiune sau/şi o campanie prezidenţială bine făcută a unui demagog charismatic ar putea împinge America pe calea robiei.

Un sondaj din 2016 realizat de Harvard a descoperit că 33% dintre americanii de sub 30 de ani îşi doreau socialism. În ianuarie 2016, YouGov i-a întrebat pe tineri dacă au o opinie favorabilă sau defavorabilă faţă de socialism. Opt la sută au răspuns „foarte favorabilă”, 35% „mai degrabă” favorabilă, un total de 43%, adică acelaşi procetaj ca în cercetarea din 2017.

Dar aceşti tineri ar mai opta ei pentru socialism dacă, în loc de educaţie „gratuită” sau îngrijire a sănătăţii „gratuită” ar trebui să renunţe la proprietatea lor personală, cum ar fi iPhone-ul lor? Şi-ar mai declara 7% dintre tineri dorinţa de a trăi în comunism dacă ar cunoaşte costurile reale ale comunismului, aşa cum a fost el aplicat în 40 de ţări în secolul trecut – interzicerea liberei exprimări, a presei libere, a dreptului de liberă adunare, încarcerarea şi executarea disidenţilor, fără alegeri libere, fără justiţie independentă sau stat de drept, dictatura Partidului Comunist în toate domeniile şi în toate ocaziile?

Pentru prima dată de decenii, socialiştii profită de fenomenul Bernie Sanders pentru a se organiza, a strânge fonduri şi a prezenta candidaţi, din New York City până în Oakland. DSA sunt un instrument important în legătură cu care liberala New Republic întreba: „Sunt Socialiştii Democraţi din America adevăraţi?”

Cea mai puternică dovadă a influenţei politice regăsite a socialismului este victoria surprinzătoare a Alexandriei Ocasio-Cortez împotriva veteranului Republican Joseph Crowley la New York, numărul 4 în Partidul Democrat, în alegerile primare din iunie. Ocasio-Cortez a primit 57% din voturi – faţă de 42% Crowley – angajându-se să susţină „Medicare” pentru toţi, colegiu gratuit, legalizarea marijuanei şi desfiinţarea ICE (agenţia de control al imigraţiei).

Atractivă şi articulată, socialista de 28 de ani a anunţat că va susţine candidaţii progresişti care i-au concurat pe candidații Democrați în primare. Nancy Pelosi, șefa Minorității din Camera Reprezentanților, a avertizat-o pe Cortez să nu se opună Democraților liberali care au obținut rezultate bune. Fostul senator Joe Liberman, candida Democrat la vicepreședinție în 2000, a avertizat și el că „politicile pe care le apără Ocasio-Cortez sunt atât de îndepărtate de marele public încât alegerea sa în noiembrie ar face dificil pentru Congres să înceapă să rezolve probleme”. El a subliniat că Republicanii se refereau deja la Cortez ca la „noua față” a Partidului Democrat. Însă un ideolog precum Cortez este greu de crezut că se va lăsa călăuzit de politicile convenționale.

Lucian Bute, oficial retras din box! “Mr. K.O.” pune punct carierei. Mesaj ferm al canadienilor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI