Amenzile pentru casele neasigurate bat la uşă

Amenzile pentru casele neasigurate bat la uşă

Din 15 iulie, românii care nu au încheiat poliţe de asigurare pentru locuinţe vor fi penalizaţi cu sume între 100 şi 500 de lei. Până acum, doar un sfert dintre proprietarii din ţară şi-au asigurat casa.

Nelu Enache este un bătrân din Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, unul dintre oraşele afectate frecvent de alunecări de teren şi inundaţii cu saramură. Are casa aşezată chiar pe marginea cavernei de sondare, dar nu şi-a încheiat încă o asigurare. "Asta cade într-un an-doi, cine se bagă s-o asigure? Eu sunt bătrân, nu îmi mai trebuie nicio asigurare", răspunde Nelu Enache, întrebat de ce nu se asigură.

Cazul său este exemplar pentru întregul judeţ. Vâlcea este pe primul loc în ţară la alunecări de teren, dar codaş la încheierea poliţelor obligatorii pentru locuinţe.

Potrivit estimărilor, mai puţin de 5% dintre proprietari şi-au asigurat locuinţa împotriva dezastrelor, iar asigurătorii cred că pe 15 iulie procentul va fi de sub 10%. În Ocnele Mari sub 20% din case au asigurare obligatorie sau facultativă.

Doar un sfert din casele din România sunt asigurate

Resemnarea, dar şi obişnuinţa de a se baza pe ajutoarele oferite de stat în caz de dezastre naturale i-au făcut pe români să întârzie asigurarea caselor. Însă, odată cu lansarea sistemului de asigurări obligatorii, proprietarii nu vor mai primi bani de la stat drept despăgubire, iar singura compensaţie va fi cea oferită de asigurări. Termenul limită prevăzut pentru asigurarea caselor este de 15 iulie.

Deşi a rămas mai puţin de o lună până atunci, doar 6,6% din locuinţele din ţară au poliţe obligatorii, potrivit lui Marius Bulugea, preşedintele Poolului de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID). În prezent, ritmul de înscriere a urcat la 3.000 de poliţe pe zi, de la circa 400-500 la începutul anului, a spus Bulugea, pentru EVZ. Acestora li se adaugă alte 15-20% din locuinţe cu o asigurare facultativă, care o poate înlocui pe cea obligatorie.

Amenzi până la 500 de lei

"De regulă, însă, companiile care oferă poliţe facultative nu incud în riscurile acoperite accidente care au probabilitate mare să se producă", a spus Marius Bulugea.

  • Cele trei riscuri acoperite de poliţa obligatorie sunt cutremur, alunecare de teren şi inundaţii. În lipsa unui grad mare de subscriere, asigurarea obligatorie este cvasi-ineficientă.

În urma inundaţiilor care au avut loc recent în trei localităţi din judeţul Sibiu, 30 de locuinţe au fost inundate, iar trei au fost "rase de pe faţa pământului". Niciuna nu era asigurată. De altfel, din cele 2.500 de proprietăţi din cele trei orase, doar 50 aveau poliţe de asigurare. Cei care nu încheie o poliţă la timp pot plăti amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

AMENZI

Cum vor fi găsiţi românii neasiguraţi

După 15 iulie, primăriile ar trebui să consulte baza de date a PAID pentru a vedea care sunt proprietarii fără asigurare pentru casă. Statistica PAID include doar 50% din proprietăţile din România.

"Primăriile vor putea verifica pe site cine nu a încheiat o poliţă obligatorie. Cele care au trimis datele despre persoanele care trebuie să încheie asigurare vor vedea listele cu neasiguraţii, în timp ce cele care nu au trimis date vor vedea listele cu cei care au încheiat asigurare. Pornind de la aceste date, primăriile pot aplica amenzi celor care nu sunt asiguraţi, dacă aceştia nu au încheiată cumva o poliţă facultativă", spune Marius Bulugea.

  • Capitala conduce detaşat topul zonelor cu cele mai multe poliţe încheiate, peste 20% din locuinţele din Bucureşti având asigurări obligatorii. Urmează judeţele Constanţa, cu 15%, Timiş, cu 9%, şi Prahova, cu 7,5%.
  • Companiile care încheie poliţe obligatorie sunt ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqa Asigurări şi Platinum Asigurări.
  • Poliţele au valori de 10 sau 20 de euro şi oferă despăgubiri de maximum 10.000 sau 20.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News