Noi sancțiuni pentru companii și antreprenori. Se schimbă Codul Muncii

Codul Muncii a suferit modificări, iar angajatorii riscă amenzi uriașe. Toți angajații trebuie să-și cunoască drepturile și să le solicite.

Codul muncii a venit cu numeroase modificări, dar și cu vești bune pentru angajați. Mai nou, angajatorii care concediază salariații pe motiv că își cer drepturile nu vor fi iertați, ci amendați cu sume între 4.000 și 8.000 lei.

Angajatorii riscă amenzi pentru neacordarea concediului de îngrijitor, dar normele de aplicare sunt în plin proces de elaborare, urmând să fie emise printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Muncii.

După ce vor fi introduse în Monitorul Oficial, cei care nu vor acorda acest nou drept salariaților vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei. Altă sancțiune introdusă în Codul muncii face referire la încălcarea obligației de a acorda concediul paternal, un refuz din partea angajatorului fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.

Această amendă pentru neacordarea concediului paternal pentru angajatorii – persoane juridice a fost introdusă în vară și în Legea 210/1999 privind concediul paternal, prin OUG 117/2022. Același cuantum al amenzilor a fost introdus și în Codul muncii prin Legea 283, astfel că neacordarea concediului paternal va putea fi sancționată indiferent de tipul angajatorului, persoană fizică sau juridică. Aceeași lege a introdus și prevederea legată de faptul că „acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului”, amenda de până la 8.000 de lei din Codul muncii fiind prevăzută și pentru încălcarea acestei prevederi.

De ce vor fi amendați angajatorii

Amenzile se vor da pentru concedierile din motive ce țin de exercitarea următoarelor drepturi ale salariaților: solicitarea detaliilor privind elementele din informarea prealabilă (nouă obligație a angajatorului), dreptul de a i se comunica, în timp util, detalii despre relația de muncă înainte de detașarea în străinătate, cererea de acordare a concediului de îngrijitor, pe motiv că și-au cerut oricare dintre drepturile prevăzute de Codul muncii, cele legate de perioada de probă sau faptul că solicită ca cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională organizate de firmă să fie suportate chiar de firmă.

Sancțiuni uriașe sunt și pentru orice discriminare pe criterii de etnie, culoare, religie, sex sau orientare sexuală, printre altele, directă sau indirectă față de un salariat, neacordarea drepturilor sau dezavantajarea unei persoane, hărțuirea, potrivit Avocatnet.