Milioane de români sunt vizați: Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial! Tot ce trebuie să știi despre Declarația 112

Milioane de români sunt vizați: Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial! Tot ce trebuie să știi despre Declarația 112Sursă: Daniel Kaesler | Dreamstime.com

Ordinul privind Declarația 112, care reglementează noua procedură de depunere a actului privind impozitul pe venit și asigurările sociale obligatorii, ce va fi utilizată începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial. Iată cine trebuie să depună declarația și care este termenul limită pentru acest demers!

Consultantul financiar Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a ordinului OMFP 152/2022, publicat în Monitorul Oficial, care stabilește ca diverse asociații, fundații și entități fără scop patrimonial, societăți plătitoare de impozit pe profit și microîntreprinderi să declare veniturile încasate, impozitul și asigurările sociale obligatorii.

Cine trebuie să depună Declarația 112

Potrivit lui Adrian Bența, Declarația 112 se depune, lunar, în cazul persoanelor fizice și juridice care au calitate de angajatori sau sunt asimilate acestora, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare pentru care se plătesc veniturile. De la această regulă sunt exceptate următoarele categorii de plătitori:

- asociații, fundații și alte entități fără scop patrimonial;

- societăți plătitoare de impozit pe profit și microîntreprinderi ce au înregistrat venituri anuale de până la 100.000 euro şi un număr mai mic de 3 salariați;

- persoane ce desfășoară activități independente sau exercită profesii libere în oricare formă de organizare ce au calitate de angajatori.

Acestea din urmă trebuie să depună Declarația 112 trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.

Adrian Bența, explicații privind ordinul publicat în Monitorul Oficial

În cazul persoanelor pentru care se achită venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate în baza unor contracte de activitate sportivă, arendă, din asocieri cu persoane juridice, veniturile din pensii, pentru care impozitul se reține la sursă, Declarația 112 se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc sumele de bani.

„Desigur, declarația ține cont și de facilitățile fiscale existente și cunoscute, cum ar fi salariile plătite în sectorul construcțiilor, al realizării programelor pentru calculator sau pentru salariații ce realizează activități de cercetare-dezvoltare”, a explicat consultantul financiar Adrian Bența, citat de hotnews.ro.

Venituri scutite de la impozitare

Pe lângă scutirile cunoscute, specialistul a atras atenția asupra câtorva categorii de venituri scutite de la impozitare, după cum urmează:

• la rd. 22 și 23 se vor completa cu venitul din arendă scutit la impozitare, respectiv impozitul pe arendă scutit la impozitare aferent membrilor cooperativelor agricole pentru care se beneficiază de scutirea la impozitul pe venitul din arendă conform art. 76 alin. (1) lit. b) din Legea cooperației agricole;

• la rd. 25 și 26 se completează veniturile din salarii, respectiv impozitul scutit la plată pentru persoanele angajate în cadrul programului pentru susținerea angajării tinerilor în agricultură și industria alimentară conform art. 4 alin. (3) din Legea nr. 336/2018.