Amenzi mari pentru bolile transmisibile nedeclarate. „Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile are importanță națională”

Amenzi mari pentru bolile transmisibile nedeclarate. „Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile are importanță națională” Bărbat amendat de Poliție după ce a sunat nejustificat la 112. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Miercuri, Executivul României a stabilit, printr-o Hotărâre, felul în care se vor colecta și raporta datele privitoare la supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic. Măsura are în vedere transpunerea Directivei UE privitoare la gestionarea bolilor cu caracter transmisibil.

Prin Hotărârea Guvernului, oficialii au în vedere raportarea și supravegherea afecțiunilor transmisibile, conform Directivei europene, care urmărește armonizarea raportărilor și gestionarea corespunzătoare a alertelor.

Cazurile de boli transmisibile trebuie raportate de către furnizorii de servicii medicale

Astfel, toți furnizorii de servicii medicale, publici sau privați, dar și cei din unitățile de asistență socială, sunt obligați să emită rapoartele privitoare la existența cazurilor de boli transmisibile, în cadrul Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT). Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică va fi cel care va valida, mai apoi, datele înscrise.

Există o fișă unică de raportare a bolilor transmisibile, în care se vor raporta inclusiv infecții precum HIV/ SIDA, tuberculoza sau chiar infecția cu virusul SARS – Cov-2, anunță Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amendă pentru cei care nu completează fișele unice

Furnizorii de servicii medicale care nu vor completa fișele unice cu cazurile de boală transmisibilă riscă sancțiuni contravenționale care pot ajunge până la 5000 de lei.

„Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, motivează Ministerul Sănătății.

DSP trage un semnal de alarmă

Direcția de Sănătate Publică Timiș a transmis un mesaj îngrijorător despre „riscul de import” al unor boli, din cauza valului de refugiați ucraineni care ajung în România. DSP Timiș a ținut să precizeze că sunt șanse ca difteria, poliomielita şi rujeola să revină în viețile românilor.

„Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Direcția de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, arată DSP Timiş.

Poliomielita, în creștere în România

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în cazul poliomielitei, vaccinarea este singura soluție . Vaccinul antipolio injectabil este un ser foarte sigur, fără efecte adverse. Este indicat ca românii să înțeleagă gravitatea situației și să se imunizeze, spun specialiștii.

„Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante”, susţine medicul Virgil Musta, conform Radio Timișoara.

Acesta a precizat că persoanele nevaccinate pot lua boala foarte ușor, iar România riscă să se confrunte cu o epidemie de poliomielită, lucru considerat „tragic” de medicul din Timișoara. Specialistul a avertizat și asupra faptului că afecțiunea nu dispare, niciodată, în totalitate.