Amenzi costisitoare pentru șoferii care încalcă regulile de parcare, cu privire la locurile destinate femeilor însărcinate și a persoanelor însoțite de copii mici. Gravidele și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate, asemenea celor destinate persoanelor cu dizabilități.
Amenzi costisitoare, prevede un act normativ care tocmai a intrat în vigoare, pentru șoferii care încalcă regulile de parcare. Legea 280/2023 stabilește că gravidele și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate. Folosirea acestor locuri de alți șoferi, fără a fi îndreptățiți, va fi sancționată cu amenzi costisitoare. Astfel, cei găsiți responsabili vor fi obligați să plătească sume cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei.
Femeile gravide sau persoanele însoţite de copii mici vor avea prioritate la casele de marcat, la ghișeele instituțiilor publice etc. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare.
Actul normativ stabilește că în parcările de lângă clădirile publice şi ale magazinelor vor fi amenajate și semnalizate locuri pentru aceste categorii. Cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare vor fi destinate femeilor însărcinate sau persoanele însoţite de copii. Atenție, în fiecare parcare vor trebui amenajate minim două locuri de acest fel. Altfel sunt prevăzute amenzi costisitoare.
Amenzi costisitoare pentru șoferii care încalcă legea
Legea prevede că fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii mici va fi sancționată. Sunt prevăzute sancțiuni cuprinse între 2.000 lei la 10.000 lei.
Nu vor fi amendați angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi cei ai IGSU aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu. În aceste situații legea prevede o excepție.
Cu amenzi costisitoare va fi sancționată și încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi semnaliza locurile de parcare. În aceste cazuri valorile sancțiunilor merg de la 2.000 lei până la 10.000 de lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea acestor amenzi costisitoare va fi făcută de agenții de poliție, dar și de polițiștii locali. Aceștia pot fi sesizați de orice persoană care este martoră directă a încălcării legii.