Amenzi de peste 1,5 milioane lei și 2.300 kg carne confiscate

Amenzi de peste 1,5 milioane lei și 2.300 kg carne confiscate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat în perioada 24.10-09.11 un control la comercianți pentru a se vedea modul de comercializare a produselor din carne. Autoritatea a aplicat amenzi în valoare de 1.5 milioane lei.

Au fost controlaţi 1.127 operatori economici, dintre care la un număr de 711 au fost constatate deficienţe. La comercializanții supuși controlului, au fost verificate 60.172 kg produse din carne, din care aproximativ 8.677 kg nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

În urma controlului efectuat de ANPC, s-a retras de la comercializare circa 2.300 kg produse din carne, în valoare de 27.710 lei, dar au aplicat și 811 sancţiuni contravenţionale dintre care 432 avertismente şi 379 amenzi contravenţionale în valoare de 1.502.200 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, sfătuiește populația țării ca la cumpărarea produselor din carne șă acorde o atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior cât şi în secţiune, dacă este posibil. De asemenea, ANPC-ul recomandă:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc.;

  2. Urmăriţi modul de etichetare a produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;

  3. Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

  4. Refuzati produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilitatii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;

  5. La cumpararea produselor alimentare şi, implicit a produselor din carne, solicitati şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;

  6. Nu cumparati produsele din carne din locuri neautorizate; în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificati tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionati un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea.