Amenințările online te pot costa libertatea! Ce nu ai voie să zici pe social media?!
- Andrei Arvinte
- 6 noiembrie 2020, 21:26
O tânără din Olanda a aflat pe propria piele ce consecințe atrag după ele vorbele aruncate pe social media.
Avea doar 18 ani, dar a amenințat un profesor în mod public
Poliţia olandeză a arestat o tânără de 18 ani la Rotterdam sub bănuiala de incitare la ameninţări, după ce un profesor de liceu a fost nevoit să se ascundă în urma unei discuţii referitoare la cazul profesorului francez Samuel Paty, asasinat luna trecută în apropiere de Paris, transmite Reuters
Deocamdată nu este clar dacă tânăra, despre care poliţia afirmă că a postat mesaje de ameninţare pe social media, era sau nu elevă la liceul Emmauscollege din Rotterdam.
Şcolilor din Ţările de Jos, Franţa şi Germania li s-a cerut să ţină un minut de reculegere în memoria profesorului Samuel Paty, decapitat luna trecută de un bărbat de origine cecenă în apropiere de Paris după ce le arătase elevilor caricaturile cu profetul Mahomed republicate de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.
În timpul unei discuţii în sala de clasă la Emmauscollege, elevii au observat o caricatură satirică ce era agăţată pe perete de mai mulţi ani.
Caricatura, care a câştigat un premiu naţional în 2015, arată un om decapitat, îmbrăcat cu un tricou alb pe care scrie 'Charlie Hebdo', scoţând limba la un bărbat cu barbă, îmbrăcat în negru şi care ţine în mână o sabie plină de sânge.
Amenințările în mediul online, luate foarte în serios de autorități
O fotografie a acestei imagini a circulat pe social media şi după o zi profesorul respectiv a fost nevoit să se ascundă din cauza unor ameninţări grave primite.
După aflarea veştii despre incidentul de la Rotterdam, premierul olandez Mark Rutte a denunţat ceea ce a numit ameninţări „absurde şi intolerabile” la adresa libertăţii de exprimare.
„Trebuie să putem discuta în sălile de clasă despre subiecte precum libertatea de exprimare fără vreo presiune externă”, a declarat el vineri.
„Te poţi simţi rănit atunci când cineva are o opinie care contravine convingerilor tale religioase sau mentalităţii tale, dar acea persoană are dreptul de a-şi spune opinia în deplină libertate”, a subliniat şeful executivului olandez, scrie Agerpres.