Ameninţare uriaşă pentru Europa! Anunţul lui Vladimir Putin ne dă fiori. Criza alimentară ar putea lua proporții și mai mari

Ameninţare uriaşă pentru Europa! Anunţul lui Vladimir Putin ne dă fiori. Criza alimentară ar putea lua proporții și mai mari UE a aprobat utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sancțiunile occidentale asupra Rusiei au provocat o adevărată criză economică, așa că oficialii de la Kremlin vor să obțină cât mai multe foloase de pe urma exporturilor. După ce miercuri dimineața au oprit fluxul de gaze de pe conducta Yamal, rușii vin cu noi amenințări. Europa va fi obligată să plătească în ruble gazul rusesc, iar în curând această sancțiune se va extinde și la exporturile de petrol, cereale, cărbune sau lemn.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a cerut în urmă cu doar câteva zile ca gazele naturale exportate către Europa și SUA să fie plătite în ruble. Această cerere nu pare să fie acceptată de „țările neprietenoase”.

Europa importă aproximativ jumătate din gazele sale din Rusia, iar plata se face, în mare parte, în euro. Potrivit europenilor, Gazprom nu poate rediscuta contratele, așa că plata se va face în continuare în euro, așa cum a fost și până acum. De asemenea, grupul de națiuni G7 a respins cererile Moscovei cu privire la plata gazului în ruble.

Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, a lansat noi avertizări asupra Europei cu privire la exporturile care urmează să fie plătite în ruble. Momentan această plata a fost impusă pentru exportul de gaze, însă, în curând, ar urma și petrolul, cerealele, lemnul metalele sau chiar cărbunele și îngrășământul, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare despre motivul pentru care nu pot plăti în ruble.

Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect - acolo unde este benefic pentru țara noastră - să se lărgească lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.", a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, într-o postare pe Telegram.

Momentan nu este clar dacă măsura plății în ruble pentru exporturi ar putea deveni politica oficială a Rusiei. Totuși, nu doar președintele Camerei inferioare a Parlamentului a lansat avertizări cu privire la viitoare măsuri. Chiar președintele Vladimir Putin a precizat, atunci când a solicitat plata gazului în ruble, că această decizie este doar începutul unui proces.

Sancțiunile impuse de Occident, o declarație de război economic pentru Rusia

Oficialii ruși au avertizat de mai multe ori cu privire la sancțiunile impuse de Occident, precizând că izolarea unuia dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume se va revărsa către întreaga omenire. Ei susțin că aceste măsuri vor duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va arunca economiile Europei și Statelor Unite în recesiune. Ei consideră sancțiunile impuse de Occident o declarație de război economic.

Vyacheslav Volodin a susținut că înghețarea rezervelor băncii centrale a fost o nerespectare a obligațiilor Occidentului față de Rusia, care ar torpila încrederea în dolarul american și în euro.

"Prin aceste sancțiuni, prin încercările voastre de a ne izola, v-ați izolat pe voi înșivă. Au făcut tot ce au putut pentru a submina încrederea în dolarul american și în euro, astfel încât Rusia refuză acum să deconteze în aceste monede", a declarat președintele Camerei inferioare a Parlamentului.