Amendaţi că nu lasă bolnavii fără pastile. ADEVĂRUL din spatele CARTELULUI din industria farmaceutică

Amendaţi că nu lasă bolnavii fără pastile. ADEVĂRUL din spatele CARTELULUI din industria farmaceutică

Doi producători şi nouă distribuitori au fost penalizaţi pentru înţelegeri ilegale. Primii spun că au încercat astfel să prevină dispariţia pastilelor ieftine din ţară.

Doi producători de medicamente, Bayer şi Sintofarm, au încheiat înţelegeri cu mai mulţi distribuitori- Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm-, fapt pentru care au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei cu 12 milioane de euro. "Aceste înţelegeri au avut ca obiect izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Exodul pastilelor lungește boala românului Situaţia este oarecum ingrată, spun oamenii din sistem. Pe de o parte, producătorii se scuză că, deşi practica este ilegală, astfel pot ţine în ţară medicamentele. Pe de altă parte, distribuitorii spun că sunt şantajaţi de producători, care nu-şi mai pot exporta produsele direct.

Mecanismul este destul de simplu şi este cunoscut sub numele de "exporturi paralele". Fiindcă în ţara noastră medicamentele se vând la cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, distribuitorii le cumpără de aici şi le vând în ţări unde sunt decontate la preţuri mari. Astfel îi lasă descoperiţi pe bolnavi până producătorul reface stocul. Un fenomen similar este cazul morfinei. 20% din medicamentele destinate românilor trec granița "Fenomenul exporturilor paralele este periculos pentru pacient şi are o pondere de 20% din întreaga piaţă, în ţara noastră. Şi pe mine, ca producător, mă afectează, pentru că până refac stocul durează câteva luni, timp în care pacientul găseşte greu produsul", explică Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România. Reprezentanţii companiilor farmaceutice monitorizează permanent situaţia stocurilor pe regiuni. "Dacă dispar în masă anumite medicamente, merg şi discută cu farmaciştii, se încearcă remedierea situaţiei", adaugă Zaharescu. Distribuitorii, limitaţi la piaţa internă ieftină Distribuitorii îi acuză pe producători de şantaj. "Producătorii nu-şi mai pot vinde medicamentele în străinătate în mod direct. Şi avertizează distribuitorii că rup contractele şi se reorientează spre alţi intermediari", susţine Viorel Vasile, directorul Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România. Înţelegeri cu dus şi întors. Producătorii şantajează distribuitorii ca să nu-i lase pe bolnavi fără medicamente. Cu toate acestea, îngrădirea liberei circulaţii a mărfurilor este ilegală

Ne puteți urmări și pe Google News