Ghid pentru șoferi. Procedura de contestare a amenzilor rutiere

Ghid pentru șoferi. Procedura de contestare a amenzilor rutiere Poliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii care cred că au primit o amendă în mod injust sau că sancțiunea este prea mare pot să depună o contestație pentru anularea procesului verbal. Pentru asta trebuie să urmeze câțiva pași specifici și să prezinte o serie de documente.

Procedura de contestare pentru o amendă de circulație este stabilită conform Ordonanței de Urgență nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

De altfel, șoferii pot contesta avertismentul, amenda contravențională și prestarea de activități în folosul comunității.

Se poate aplica o singură amendă pentru aceeași abatere

Conform legislației, pentru aceeași abatere poate fi impusă o singură amendă principală, împreună cu una sau mai multe sancțiuni complementare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul amenzilor contravenționale și a avertismentelor, acestea pot fi aplicate atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, în timp ce prestarea de activități în folosul comunității se aplică exclusiv persoanelor fizice.

Potrivit dispozițiilor Articolului nr. 15 din această ordonanță, agenții constatatori pot fi primari, ofițeri și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, persoane autorizate de miniștri în acest sens, precum și alte persoane prevăzute în legi speciale și reprezentanți ai autorităților publice centrale.

permise auto, poliție, control

Amendă de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce trebuie să faci pentru a contesta procesul verbal

Pentru a contesta procesul-verbal întocmit de organul constatator, trebuie să faceți un dosar de contestație care să includă descrierea detaliată a faptelor și referiri la prevederile legale relevante.

În acest dosar trebuie să fie inclusă și contestația la amendă, o copie a procesului-verbal de contravenție, precum și dovada plății taxei judiciare de timbru.

De asemenea, în cazul în care doriți să contestați acțiunile polițistului, este necesar să elaborați un memoriu corespunzător.

În plus, pot fi incluse și alte documente justificative relevante pentru cazul dumneavoastră.

Dosarul complet trebuie depus la serviciul Poliției Rutiere, care este situat pe lângă Inspectoratul Județean de Poliție responsabil cu zona unde a avut loc contravenția.

Șoferi în trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cât timp poți contesta o amendă

În mod obișnuit, termenul pentru depunerea contestației este de 15 zile de la data de la care primești o amendă sau de la comunicarea acesteia.

Dacă șoferul a semnat procesul-verbal, termenul începe să curgă din ziua aplicării amenzii auto. În cazul în care acesta refuză să semneze, termenul începe de la data primirii procesului-verbal prin poștă sau prin curier.

Dacă procesul-verbal de contravenție nu este contestat în termenul legal, acesta devine executoriu fără alte proceduri suplimentare.

Contestația în instanță poate viza fie legalitatea procesului-verbal, fie justificarea faptelor înregistrate.