S-a schimbat legea privitoare la amenzi și contravenții. Ce a decis ICCJ
- Simona Ionescu
- 9 februarie 2024, 15:03
Plângerea împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii poate fi motivată de amendat până la primul termen de judecată
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că plângerea împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenții poate fi motivată până la primul termen de judecată, decizia Instanţei supreme fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 112 din 8 februarie 2024. Toate instituțiile care aplică amenzi trebuie să ia la cunoștință de această hotărâre, deopotrivă cu cei amendați sau avocații lor.
Schimbări privitoare la contravenții
Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii (RIL) al instanţei supreme a admis acţiunea Colegiului de conducere al Curţii de Apel Cluj.
Astfel, ICCJ a stabilit că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, “în ipoteza formulării unei plângeri contravenţionale, dispoziţiile legale mai sus invocate nu exclud de la aplicare prevederile art. 204 alin. (1) din Codul de procedură civilă”.
Articolul 204 din Codul de procedură civilă prevede condiţiile de modificare a cererii de chemare în judecată.
Chestiunea supusă dezbaterii judecătorilor privea termenul până la care poate fi contestată o contravenţie, cât şi motivarea acesteia de către cel amendat sau de avocatul care-l reprezintă.
Înalta Curte arată și de ce era necesară o decizie juridică unitară
Divergenţele doctrinare şi cele jurisprudenţiale au pornit de la dezlegarea chestiunii potrivit căreia o plângere împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenţiei, tocmai în considerarea particularităţilor unei astfel de cereri, introdusă în termenul prevăzut de art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, dar nemotivată, ar putea fi anulată sau nu, în temeiul art. 196 din Codul de procedură civilă (Cpc), pentru nerespectarea prevederilor art. 194 lit. d) din acelaşi cod, „vizând necesitatea arătării motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea, respectiv plângerea formulată”.
Analizând conţinutul textelor, ICCJ a apreciat că, în lipsa unor prevederi speciale contrare, şi plângerea contravenţională, similar oricărei cereri de chemare în judecată, trebuie să cuprindă toate elementele prevăzute de art 194 Cpc, inclusiv motivarea în fapt, în caz contrar fiind aplicabilă sancţiunea anulării, în condiţiile prevăzute de art. 196 Cpc.
Decizia ICCJ pentru contravenții este obligatorie
Prin urmare, termenul de 15 zile prevăzut de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, calculat de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, vizează atât formularea plângerii contravenţionale, cât şi motivarea acesteia, impunându-se a fi respectat în privinţa ambelor operaţiuni.
De obicei, persoana amendată făcea plângere la instanță, dar nu depunea și motivarea prin care contesta procesul-verbal, iar acțiunea era respinsă după primul termen, fără ca petentul să mai aibă posibilitatea unei drepte judecăți.
Decizia Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii al ICCJ este obligatorie.