Un bărbat din Alba a uitat unde și-a lăsat bicicleta și a sunat la 112. Ce a urmat

Un bărbat din Alba a uitat unde și-a lăsat bicicleta și a sunat la 112. Ce a urmat Sursa foto: Arhiva EVZ

Apelul nejustificat la 112 se pedepsește cu amendă. În această situație se află și un bărbat din Alba, care va trebui să plătească o amendă de 3.000 de lei după ce a sunat fără motiv la autorități.

Amendă pentru un bărbat din Alba care a sunat de două ori la 112 pentru că nu își găsea bicicleta. Acesta a consumat alcool și a uitat locul unde își lăsase bicicleta.

Amendă de 3.000 de lei după ce a sunat nejustificat la 112

Bărbatul a încercat să obțină în justiție anularea amenzii sau scăderea cuantumului acesteia. Încercarea nu a avut succes.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată recent la Tribunalul Alba.

Inițial, Judecătoria Câmpeni a înlocuit amenda cu avertismentul. Ulterior, apelul formulat de reprezentantul IPJ Alba a fost admis de instanța superioară.

A fost amendat de două ori

Potrivit dosarului, bărbatul a fost amendat de două ori, prima amendă fiind de 2.000 de lei. A doua a fost în valoare de 1.000 de lei:

,,Aflându-se în stare de ebrietate pe str. Libertății din orașul Câmpeni, a apelat numărul de urgență 112, unde a reclamant că i-a fost furată bicicleta de pe strada Revoluției 1848”, au spus polițiștii.

În urma verificărilor efectuate, bicicleta a fost găsită pe DN 75 lângă glisierele metalice de pe marginea drumului, acesta uitând unde a lăsat-o.

Amendă după ce a sunat la 112

Apelurile false sunt pedepsite cu amendă

În aceeași zi, bărbatul a apelat din nou numărul de urgență 112 reclamând furtul bicicletei.

Bărbatul a irosit inutil resursele și timpul poliției prin cele două apeluri efectuate, motiv pentru care a primit amendă:

„Pericolul social concret al acestei fapte constă în principal în faptul că, în urma apelurilor repetate ale petentului, s-au declanșat anumite activități pe o durată de timp, consumând resurse financiare, umane și logistice.

Este bine-cunoscut faptul că resursele poliției sunt limitate, iar apelurile nejustificate duc adesea la intervenții întârziate la alte evenimente care necesită acțiunea de urgență a poliției", au declarat reprezentanții poliției.

Apelurile abuzive sau false afectează accesul la numărul unic de urgență 112

Apelurile nejustificate întârzie intervențiile în cazuri reale de urgență și crează situații fictive care nu necesitau intervenția de urgență a forțelor de ordine.

Aceste situații pot lăsa persoanele aflate în dificultate fără asistența de urgență necesară și generează costuri operaționale și de intervenție nejustificate.

În final, poziția Poliției a fost aprobată și de către magistratul care a judecat apelul, suma din amendă fiind menținută.