Ambițiile geopolitice ale lui Putin. Care ar fi următoarea țară vizată de liderul de la Kremlin

Ambițiile geopolitice ale lui Putin. Care ar fi următoarea țară vizată de liderul de la KremlinSursa foto: Kremlin

Războiul dintre Ucraina și Rusia continuă, iar Europa se pregătește pentru ce este mai rău din toamnă privind exportul de gaze. Pe lângă continetul european, țările vecine cu Rusia din Asia se pregătesc pentru o posibilă invazie rusească, investițiile pentru apărare devenind esențiale în această perioadă.

Pe fondul unei posibile agresiuni rusești, Kazahstanul a anunțat că-și va mări semnificativ cheltuielile pentru apărare și va căuta legături mai strânse cu NATO și China.

Bugetul pentru apărare va crește cu aproape 1 miliard de dolari, iar o parte din fondurile suplimentare vor fi cheltuite pentru consolidarea rezervelor sale militare.

Putin nu se oprește până nu își duce la bun sfârșit planul său. Ucraina rezistă, în continuare, atacurilor rusești

Chiar dacă Rusia a intervenit la începutul anului pentru a opri revoltele izbucnite în Kazahstan, războiul ce a izbucnit în februarie a complicat legăturile cu Rusia, iar aliatul său sudic caută sprijin, privind spre Alianța Nord-Atlantică și China.

Kazahstanul a adoptat o poziție neutră în războiul actual, refuzând să ofere sprijin deplin fie Rusiei, fie Ucrainei.

Mai mult, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a anunțat că țara pe care o conduce nu va recunoaște suveranitatea autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk.

Reamintim că Putin și-a motivat decizia de a invada Ucraina ca fiind o „eliberare” a republicilor separatiste pro-Moscova. După comentariile dure ale președintelui Kazahstanului, Rusia a oprit exporturile de petrol kazah care aveau ca destinație Europa, prin portul Novorossiysk, invocând presupuse încălcări ale normelor de mediu.

Moscova a anulat rapid decizia pe care a luat-o, după ce Kazahstan a amenințat că va bloca importurile paralele în Rusia prin punctele lor de control vamal pentru a evita sancțiunile.

Problemele diplomatice dintre cele două țări au făcut ca în ultimele luni, țara asiatică să-și îndrepte privirea spre legături mai strânse cu China, SUA și Turcia.

Un oficial care a vrut să-și păstreze anonimatul a declarat pentru The Wall Street Journal că în regiune crește neliniștea cu privire la o posibilă invazie rusească asupra țării asiatice.

"Imaginați-vă dacă ei [Rusia] nu au Ucraina de care să abuzeze. Vom fi noi următorii?", a declarat oficialul anonim, scrie themoscowtimes.com

În urmă cu câteva zile, Ucraina și Rusia au semnat un acord prin care cerealele blocate în porturile ucrainene să fie transportate țărilor care au nevoie. La doar câteva ore după semnarea acordului, Rusia a atacat portul Odessa.