Ambasadorul Vasile Soare, Doctor Honoris Causa

Ambasadorul Vasile Soare, Doctor Honoris Causa

La 19 noiembrie, Universitatea Danubius din Galați a găzduit un eveniment de excepție. Excelenţei Sale Vasile Soare, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincție din mediul academic.

În cadrul festivităţii, Vasile Soare a fost catalogat drept „un reper de o valoare incontestabilă pentru românismul de pretutindeni prin energia depusă în demersurile sale şi prin realizările unice din cariera diplomatică de până acum”.

Activitatea susţinută, începând cu 2002, a domnului Vasile SOARE, în prezent Ambasador al României în Federaţia Rusă, dedicată recuperării şi cinstirii memoriei militarilor români căzuţi pe Frontul de Est, respectiv morţi în lagărele pentru prizonieri de război din URSS în contextul celui de al Doilea Război Mondial, este una de excepţie, fără precedent în diplomaţia românească şi în România în general, care poate fi apreciată în ansamblu „ca un gest reparator făcut cu dăruire, în numele statului român, faţă de ostaşii români care şi-au dat viaţa pentru Ţară, departe de ea şi de cei dragi, în urmă cu peste 75 de ani”.

În timpul primei sale misiuni diplomatice în Kazahstan (2002-2008), Vasile Soare a ridicat primul monument românesc în spaţiul fostei URSS, în memoria prizonierilor români de război morţi (peste 900) în Lagărul NKVD nr.99 de la Spassk, reg. Karaganda, inaugurat la 9 septembrie 2003.

Prin demersurile sale neobosite după ce a fost numit Ambasador al României în Federaţia Rusă (ian.2014), a sensibilizat instituţiile statului român şi a reuşit:

- Amenajarea Primului Cimitir al Militarilor Români pe teritoriul Federaţiei Ruse, la Rossoşka, reg.Volgograd (fostul Stalingrad), inaugurat la 25 octombrie 2015, unde în ultimii 4 ani au fost reînhumate rămăşiţele pământeşti ale 1644 militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmîcă, identificaţi şi exhumaţi din vechi cimitire de campanie româneşti care au existat în timpul Războiului în acest vast areal.

- Amenajarea celui de al 2-lea Cimitir al Militarilor Români în Federația Rusă, la Apşeronsk, Ţinutul Krasnodar, inaugurat la 26 noiembrie 2018, în pragul Centenarului României, pentru reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale ostaşilor români căzuţi în Caucaz - Sudul.

- De Ziua Eroilor României 2019, Vasile Soare, însoţit de un colaborator de-al său şi de un preot din România, a întreprins un tur inedit de aproape 5.000 de kilometri prin Rusia, pentru a sfinţi nu mai puţin de şapte noi monumente ridicate de statul român (prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor) în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice din diverse regiuni ale Rusiei în anii 1941-1952. Până în 2019, în Rusia au fost ridicate 29 de astfel de monumente comemorative româneşti.

- O premieră pentru istoriografia românească, în iulie 2019, după o cercetare minuțioasă timp de 10 ani în arhivele ruse a unor diplomați români din Ambasada României la Moscova, pe site-ul misiunii diplomatice condusă de Vasile Soare a fost postată o primă listă cu 10.724 de nume de prizonieri români de război și internați civili care au murit și au fost înhumați în lagărele NKVD în Rusia. O a doua listă cu alți aprox.11.000 de prizonieri de război va fi publicată în curând, în felul acesta, după mai bine de 70 de ani, zeci de mii de români – urmaşi ai foştilor prizonieri - având posibilitatea să afle unde le sunt înmormântaţi taţii şi bunicii care nu s-au mai întors din război.

Vasile Soare este „cel mai tânăr ambasador al României”, numit în această funcţie la vârsta de 30 de ani (în 2001 pleca în Kazahstan), iar de-a lungul carierei sale diplomatice de 20 ani (2019) numai pe spaţiul ex-sovietic a fost evaluat de conducerea MAE cu calificativele „foarte bine” şi „excepţional”.

Ne puteți urmări și pe Google News