Ambasadorul SUA la Bucureşti: Corupţia, principala piedică în atragerea investiţiilor

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Corupţia, principala piedică în atragerea investiţiilor

Corupţia este principalul element care împiedică atragerea investiţiilor străine, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein. Acesta a precizat însă că investitorii americani prezenţi în România doresc să rămână prezenţi pe această piaţă, ba chiar să-şi crească investiţiile.

"Sondajul din cadrul Raportului de Competitivitate al AmCham în care sunt chestionaţi directorii executivi din companiile din România arată că 52% dintre aceştia au amintit corupţia ca principal element care împiedică atragerea investiţiilor în România. În ceea ce priveşte controlul corupţiei, România se situează la capătul clasamentelor", a adăugat amabasadorul SUA. Acesta a adăugat că au fost făcuţi paşi pentru reducerea corpuţiei, precizând însă că mai sunt multe de făcut.

Americanii vor continua să investească în România

57% dintre investitorii americani prezenţi de pe piaţa românească îşi vor majora investiţiile cu 50% în următorii cinci ani. "Investitorii americani care sunt deja aici vor investi mai mult. Ce este important este că cel mai uşor este să atragi investiţii de la cei aflaţi deja aici", a declarat oficialul american..

Şi pentru că tot a adus vorba despre investiţii, Gitenstein a precizat că şi în sectorul energetic vor fi pompaţi bani, dacă statul va putea asigura investitorii că interesele lor sunt protejate.

"10 miliarde dolari sunt necesare în acest sector. Aceste investiţii nu vor veni fără transparenţă, predictibilitate şi credibilitate. Guvernul a făcut paşi importanţi în această privinţă.Majoritatea sectorului energetic este controlat de stat. Nu vor exista investiţii dacă investitorii nu vor simţi că acestea sunt protejate", a afirmat acesta.

"Mediul de afaceri de aici, structura pieţei, reacţia Guvernului sunt principalele ingrediente în atragerea investiţiilor şi întărirea pieţei în România. Este cel mai important lucru în atragerea investiţiilor de capital. Investiţiile se vor duce acolo unde investitorii obţin cel mai mare profit, unde este credibilitate şi transparenţă. Iar Raportul de Competitivitate arată că investitorii vor veni aici, pentru că sistemul este predictibil şi transparent", a adăugat ambasadorul american. România, mai degrabă necompetitivă decât competitivă

România are 25 de avantaje competitive şi 49 de dezavantaje, potrivit Raportului de Competitivitate, lansat, astăzi, de către Camera de Comerţ Americană din Romania (AmCham), în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein.

Preşedintele AmCham a precizat că în ciuda notei mici primite de România la capitolul competitivitate, 62% din directorii executivi chestionaţi au declarat că investiţia lor a întrunit aşteptările. Recomandările Raportului de Competitivitate au la bază analiza a peste 70 de indicatori economici din cinci segmente principale de activitate, evaluarea cadrului legislativ şi de reglementare local, precum şi răspunsurile a peste 150 de lideri de companii cu privire la mediul de afaceri.

Recomandările Raportului de Competitivitate au la bază analiza a peste 70 de indicatori economici din cinci segmente principale de activitate, evaluarea cadrului legislativ şi de reglementare local, precum şi răspunsurile a peste 150 de lideri de companii cu privire la mediul de afaceri. Proiectul este derulat de mai multe Camere de Comerţ Americane din Europa şi conţine recomandări pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice a României.

Citiţi şi: Băsescu: Cum au contribuit băncile la competivitatea ţării când dădeau credite cu buletinul? Sau Nokia? Sau Ford?