Ambasadorul României la Beijing: "La fiecare reuniune UE se vorbeşte despre China"

Ambasadorul României la Beijing: "La fiecare reuniune UE se vorbeşte despre China"

EXCLUSIV EVZ. Ambasadorul României la Beijing, Viorel Isticioaia-Budura, va gestiona relaţiile cu Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Viorel Isticioaia-Budura a candidat iniţial pentru poziţia de viceambasador al Uniunii Europene la Beijing, unul din posturile nou-înfiinţate odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

În funcţia de director general al direcţiei Asia, Isticioaia se va ocupa de relaţia blocului comunitar cu această parte a lumii şi va avea o serie de sarcini multilaterale. Ca toţi ceilalţi directori generali ai Serviciului European de Acţiune Externă, îşi va desfăşura activitatea în cooperare cu diferitele servicii ale Comisiei Europene şi cu statele membre ale Uniunii.

Într-un interviu pentru EVZ, el spune că încredinţarea acestui post României este "o performanţă legitimă a diplomaţiei româneşti, un premiu de excelenţă şi recunoaştere", care confirmă că poate fi parte a procesului actual de reconstrucţie şi eficientizare a diplomaţiei europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Care va fi contribuţia României în cadrul politicii UE în relaţie cu Asia şi mai ales cu China? Ce expertiză avem, ce vom aduce noi nou? Viorel Isticioaia-Budura: Avem o expertiză adunată care porneşte de la continuitatea şi soliditatea relaţiilor României cu China, sunt 61 de ani de relaţii diplomatice. Avem o acumulare în timp care înseamnă în primul rând statornicirea unor relaţii instituţionale la nivel guvernamental, tocmai pentru că la ora actuală s-au cristalizat un număr similar de mecanisme de dialog între UE şi China, aproape 58 de astfel de mecanisme.

Dar în ce măsură funcţionează aceste mecanisme UE-China? Există semne de îndoială dacă aceste parteneriate instituţionale pe domenii, pe sectoare funcţionează aşa cum trebuie. În privinţa asta eu cred că multe din elementele de experienţă acumulate în consultările politico-diplomatice dintre România şi China, în desfăşurarea acţiunilor economice şi comerciale, în special ale departamentului de comerţ, au câte ceva care poate contribui în contextul comunitar, multilateral, la a face aceste mecanisme UE-China mai eficiente.

Ce dosare majore în relaţia Uniunea Europeană-China sunt sau vor fi în lucru? Există şi chestiuni controversate, precum un posibil acord de liber schimb. Deja China este un protagonist care pentru Uniunea Europeană reprezintă aproape 17% din necesarul de importuri. China este primul furnizor din exterior pentru piaţa Uniunii Europene. Sunt peste un miliard chiar un miliard şi jumătate de tranzacţii pe zi. Alt dosar este stabilitatea monetară şi financiară internaţională, pentru că şi euro, dar şi yuanul chinez, despre care se spune tot mai mult că are, dacă nu un apetit, măcar şanse de internaţionalizare, sunt teme de interes. Aşa cum chinezul e interesat de stabilitatea euro şi europeanul este interesat de politica monetar-financiară a Chinei. Uniunea Europeană e foarte atentă la aceasta.

Cum s-a schimbat atitudinea faţă de China? Înainte se pomenea foarte rar de China. Acum, la fiecare reuniune europeană majoră se vorbeşte despre relaţia cu China şi cu ceilalţi actori majori asiatici, Japonia, Coreea de Sud, India. Asta reprezintă modul în care Uniunea Europeană înţelege să lucreze pe aceste dosare relevante nu numai în context regional, transcontinental, dar şi pentru evoluţiile globale.

"Europeanul este interesat de politica monetară a Chinei.", VIOREL ISTICIOAIA-BUDURA, ambasadorul României la Beijing

DIPLOMAŢIE Un sinolog român pentru UE

Diplomatul român este un sinolog renumit, vorbeşte chineza şi a scris cărţi despre civilizaţia chineză. În vârstă de 58 de ani, Viorel Isticioaia-Budura se află în Ministerul român de Externe din 1984, după ce a urmat studii de filosofie-istorie în România şi de limba chineză, la Universitatea Nankai, în China.

Cunoştinţele sale privind limba şi literatura chineză au fost aprofundate încă din 1985, când şi-a început cariera de diplomat la Beijing, unde de altfel este ambasadorul României din 2002. Viorel Isticioaia- Budura s-a aflat la post şi la Tokio, în 1992, ca diplomat, dar şi la Seul, în Coreea de Sud, în calitate de ambasador al României, între 2000 şi 2002.