Ambasadorul UK lămurește situația românilor după BREXIT: „Doar cei locuiesc cu FORME LEGALE vor putea rămâne în Marea Britanie!”

Ambasadorul UK lămurește situația românilor după BREXIT: „Doar cei locuiesc cu FORME LEGALE vor putea rămâne în Marea Britanie!”

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000). Cei mai mulți dintre ei muncesc în domenii precum producţie, retail şi sănătate.

Paul Brummel, ambasadorul britanic în România, a explicat în ce condiţii vor putea române în Regatul Unit, după data de 29 martie 2019, conform unui interviu dat revistei Capital. 

„Acordul finalizat până în decembrie este unul corect, care protejează drepturile atât a cetăţenilor UE în Marea Britanie cât şi a celor britanici în UE. Persoanele care, până la data de 29 martie 2019, au locuit permanent şi cu forme legale în Marea Britanie pentru o perioadă de cel puţin cinci ani vor putea aplica pentru a rămâne pe o perioadă nelimitată, prin obţinerea ‘settled status’. Aceasta înseamnă că vor putea rămâne să locuiască în Marea Britanie, să aibă acces la fondurile şi serviciile publice şi să aplice pentru cetăţenie britanică. Persoanele care se află în Marea Britanie la data de 29 martie 2019, dar care nu au locuit acolo cu forme legale pentru o perioadă de cel puţin cinci ani la data ieşirii Marii Britanii din UE, vor trebui să aplice pentru dreptul de a rămâne până când depăşesc perioada minimă de cinci ani. Ulterior, vor putea aplica pentru ‘settled status’. 

De asemenea, familiile cetăţenilor UE, care trăiesc împreună cu aceştia sau li se alătură până la data de 29 martie 2019, vor putea aplica pentru ‘settled status’, de obicei după o perioadă de cinci ani petrecută în Marea Britanie. Membri apropiaţi ai familiei (soţ/soţie, parteneri, copii, nepoţi, părinţi şi bunici) vor putea să se alăture cetăţenilor UE după Brexit, dacă legătura de familie datează de dinainte de 29 martie 2019. Cetăţenii UE care au obţinut ‘settled status’ sau permis temporar de şedere vor avea ca şi în prezent acces la serviciile publice de sănătate, pensii şi alte beneficii. Costul obţinerii acestui permis de şedere va fi minim, nu mai mare decât taxa obţinerii unui paşaport în UK. Şi aici, ca mesaj pentru români, vreau să îi asigur că acest acord le respectă şi recunoaşte contribuţia în economia britanică”, a spus ambasadorul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 Primele negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au încheiat la începutul lunii decembrie a anului trecut. Statutul cetăţenilor UE din Regatul Unit s-a clarificat, odată cu nota de plată pe care trebuie să o achite Marea Britanie dar şi statutul graniţelor dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Citește mai departe pe Capital.ro