Ambasadorul lui Putin la Chișinău nu se grăbește să-și „oficializeze” șederea. De ce o evită pe Maia Sandu

Ambasadorul lui Putin la Chișinău nu se grăbește să-și „oficializeze” șederea. De ce o evită pe Maia SanduNoul ambasador rus la Chișinău, Oleg Ozerov/ Sursa foto: TASS

Republica Moldova. Oleg Ozerov, noul ambasador al Rusiei în Republica Moldova, nu a depus scrisorile de acreditare și nici nu s-a prezentat la Președinție, așa cum prevede protocolul.  În schimb, noul șef al misiunii diplomatice de la Chișinău a putut fi observat la mai multe evenimente publice, unde a făcut baie de mulțime și s-a fotografiat.

Contactați de telegraph.md, reprezentanții Ministerului de Externe au declarat că informația despre începerea mandatului lui Oleg Ozerov a fost comunicată unilateral de către partea rusă, iar ”MAE nu are comentarii suplimentare în acest moment”.

De asemenea, MAE a confirmat pentru sursa citată că Oleg Ozerov nu a fost nici la Președinție, pentru a-și prezenta scrisorile de acreditare.

Ozerov, omul lui Putin în Africa

La începutul lunii septembrie, Federația Rusă l-a rechemat pe Oleg Vasnețov din funcția de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova. Vladimir Putin l-a trimis la Chișinău pe unul dintre slujitorii săi credincioși.

Oleg Ozerov este născut în 1958. A absolvit Universitatea MGIMO a Ministerului Afacerilor Externe al URSS și este diplomat din anul 1981. Acesta a activat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în străinătate.

În perioada 2010-2017 a fost ambasador în Arabia Saudită. Din mai 2020, s-a ocupat de Forumul de Parteneriat Rusia-Africa, un proiect important pentru Vladimir Putin.

Putin, la Summitul Rusia-Africa/ Sursa foto: France 24

Punct strategic, pretinsa rmn

Ultimul eveniment public la care a participat precedentul șef al misiunii a avut loc, pe 2 septembrie, la Tiraspol.   Alături de pretinșii lideri din regiune, acesta a marcat 34 de ani de la crearea așa numitei republici moldovenești nistrene. Orașul a fost împânzit de drapele ale Rusiei, iar participanții au depus flori la monumentul eroului rus.

Vasnețov a etalat permanent relațiile sale strânse cu separatiștii. El a stat în spatele organizării diferitor provocări în stânga Nistrului, în special în cadrul unor exerciții electorale.

Chiar dacă nu a recunoscut oficial rmn, Federația Rusă controlează teritoriul separatist, inclusiv prin intermediul emisarilor săi.

Armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia încalcă astfel propriile angajamente de retragere totală asumate de Rusia la conferințele OSCE, din 1999 și 2001.

Pe teritoriile separatiste, la Cobasna, se află și unul dintre cele mai mari depozite de arme din lume. Regimul de la Tiraspol nu acceptă o inventariere a depozitului, dar acolo s-ar păstra peste 20 de mii de tone de diferit armament.

Sursa foto: novostipmr.com

Ne puteți urmări și pe Google News