Ambasadorul Marii Britanii, despre proiectul privind GRAŢIEREA: „E importantă o DISCUŢIE TRANSPARENTĂ, cu toate punctele de vedere!”

Ambasadorul Marii Britanii, despre proiectul privind GRAŢIEREA: „E importantă o DISCUŢIE TRANSPARENTĂ, cu toate punctele de vedere!”

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a afirmat vineri, la Alba Iulia, întrebat fiind despre proiectul de ordonanţă privind graţierea şi organizarea unui referendum pe această temă, că este o problemă internă a României, diplomatul arătând că ar putea fi împărtăşită experienţa britanică în această privinţă şi că este important ca toate părţile interesate să aibă o discuţie transparentă, în care să-şi expună punctele de vedere.

„Nu este pentru diplomaţii străini de a spune care trebuie să fie legislaţia. Este ceva pentru România (...) şi cred că este important să aibă toţi puncte de vedere, toate părţile interesate în această privinţă', a afirmat ambasadorul, care a răspuns în limba română întrebărilor adresate în cadrul unei conferinţe pe care a susţinut-o la Universitatea '1 Decembrie 1918”.

El a adăugat că Marea Britanie are o colaborare de lungă durată cu Ministerul Justiţiei şi cu instituţiile de justiţie şi poliţie din România şi că ar putea exista un schimb de experienţă în ceea ce priveşte modalitatea rezolvării situaţiei suprapopulării închisorilor, despre care cunoaşte faptul că este o problemă reală.

„Ministerul Justiţiei a explicat că este o problemă aici în ceea ce priveşte populaţia din închisori, care este mai mare decât capacitatea. Este o problemă nu numai pentru România. În Marea Britanie am adoptat diferite soluţii, de exemplu închisori private sau alternative pentru închisori - brăţări electronice. Suntem absolut gata să discutăm cu autorităţile române experienţa noastră. Poate să fie interesantă şi folositoare pentru România, poate să nu fie (interesantă experienţa britanică- n.r.) pentru România”, a declarat ambasadorul.

Brummell a menţionat că el crede că este important ca discuţiile să includă toate părţile interesate şi care au un rol în astfel de decizii. El a apreciat că e necesară 'o discuţie transparentă, care include toate punctele de vedere'.

Întrebat despre oportunitatea organizării unui referendum, Brummell a spus că nu se poate pronunţa ca diplomat străin dacă este sau nu necesar. „Nu pot să spun din punct de vedere al unui diplomat străin dacă trebuie să fie un referendum sau nu. Este o întrebare internă pentru România. Dar cred că demonstrează faptul că este important să fie o discuţie transparentă cu toate părţile pentru a găsi drumul cel mai eficient pentru probleme din ţară”, a conchis Paul Brummell.

Diplomatul englez a susţinut vineri la Universitatea '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia conferinţa "Leadership style of Queen Marie of Romania".