Macron: Ambasadorul Franței în Niger este ținut ostatic de junta militară

Macron: Ambasadorul Franței în Niger este ținut ostatic de junta militarăEmmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Emmanuel Macron a afirmat vineri că ambasadorul Franței în Niger a fost „luat ostatic” de militarii care au preluat controlul prin lovitură de stat.

Președintele Emmanuel Macron spune că diplomatul este nevoit să se hrănească exclusiv cu rații militare. Asta întrucât nu mai poate părăsi incinta ambasadei.

Noul guvern al Nigerului a transmis Franței pe data de 26 august că, din cauza „acțiunilor ostile împotriva intereselor Nigerului” atribuite guvernului francez, ambasadorul Franței la Niamey a fost declarat persoană non-grata.

Acestuia i s-a cerut să părăsească teritoriul Nigerului în decurs de 48 de ore.

Emmanuel Macron susține că ambasadorul francez în Niger e „luat ostatic”

Cu toate acestea, diplomatul francez nu și-a părăsit funcția și a rămas în post, în urma instrucțiunilor venite din Paris. Țara nu recunoaște legitimitatea noului guvern din Niger.

Drept urmare, junta militară a cerut forțelor de poliție să pună în aplicare procedura de expulzare a ambasadorului Franței. Militarii au preluat puterea în această țară prin lovitură de stat la data de 26 iulie.

În Niger, în momentul în care vă vorbesc, avem un ambasador şi membri diplomatici care sunt pur şi simplu luaţi ostatici la ambasada Franţei”, a spus preşedintele francez în timpul unei deplasări interne.

Junta din Niger împiedică livrarea de alimente” la ambasada Franţei, astfel că ambasadorul francez „mănâncă raţii militare”, a adăugat Macron.

Forțele de poliție nu au permisiunea să intre în incinta ambasadei, conform Convenției de la Viena.

Ca urmare, militarii nigerieni au izolat ambasada, lăsându-l pe ambasadorul francez în imposibilitatea de a părăsi clădirea, a declarat, de asemenea, președintele Macron.

Niger. foto: commons.wikimedia.org

Președintele Macron așteaptă acordul președintelui legitim din Niger privind retragerea ambasadorului

Întrebat cu privire la posibilitatea retragerii ambasadorului francez, Macron a declarat că decizia finală va fi luată în urma unui dialog cu președintele Mohamed Bazoum. Acesta a fost destituit de la putere în urma loviturii de stat și recunoscut de Franța ca președinte legitim al Nigerului.

Această țară, una dintre cele mai sărace din lume era înainte de lovitura de stat un partener cheie pentru SUA și UE în regiunea Sahel, afectată de activitățile grupărilor jihadiste. Niger este o țară de importanță strategică datorită rezervelor sale de uraniu.

Franța, fostă putere colonială, și Statele Unite aveau împreună aproximativ 2.500 de militari desfășurați în Niger. Ambele depuneau eforturi considerabile pentru a-și menține influența în această zonă.

În același timp, în țările vecine Mali și Burkina Faso, conducerile militare se apropiaseră de Rusia.

Guvernul din Niamey a revocat deja acordurile militare cu Franța și a exprimat dorința unei „retrageri rapide” a aproximativ 1.500 de militari francezi staționați în Niger.