Amazon a dat marea lovitură, chiar înainte de Paște. Contractul are o valoare de aproape 280 de milioane de dolari

Amazon a dat marea lovitură, chiar înainte de Paște. Contractul are o valoare de aproape 280 de milioane de dolari Satelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Amazon, SpaceX și alte companii specializate în producția de sateliți au semnat un contract de aproximativ 280 de milioane de dolari cu NASA, în domeniul comunicațiilor spațiale. Este vorba despre rețelele de sateliți care oferă internet de mare viteză chiar și în zonele izolate. Agenția spațială a Statelor Unite dorește să înlocuiască actuala rețea de sateliți aflați pe orbita Terrei.

Amazon și SpaceX au impresionat americanii, astfel încât NASA dorește să schimbe întreaga rețea pe care o are pe orbita Terrei. Agenția spațială a Statelor Unite ale Americii a decis să înlocuiască actualii sateliții și a optat pentru sisteme fabricate de firme private. Kuiper sunt sateliții care aparțin de divizia grupului Amazon, iar rețeaua Starlink a fost dezvoltată de SpaceX.

Amazon, SpaceX și alte companii specializate în producția de sateliți au semnat miercuri un contract important cu NASA, a cărei valoare este de 278,5 milioane de dolari, informează Reuters.

NASA a decis să opteze pentru companii private atunci când vine vorba de înlocuirea rețelei de sateliți aflați pe orbita Terrei. Agenția spațială a luat această decizie dorind să stimuleze activitatea comercială în domenii precum comunicațiile spațiale și trimiterea de echipaje umane pe orbita Pământului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul Amazon va concepe o rețea de peste 3.000 de sateliți, creați pentru a furniza internet de mare viteză în regiunile izolate ale Terrei. Pentru aceștia, NASA va plăti 67 de milioane de dolari. SpaceX va produce o rețea mai amplă de sateliți, dintre care 2.000 au fost deja plasați pe orbita Terrei. Aceștia au obținut un contract de 70 de milioane de dolari.

NASA renunță la proprii sateliți aflați pe orbita Terrei

În prezent, NASA folosește sistemului de sateliți proprii, denumit Tracking and Data Relay Satellite Network. Aceștia fac posibilă comunicarea cu vehiculele aflate pe orbită, precum capsula Crew Dragon construită de SpaceX pentru a transporta astronauți spre și dinspre Stația Spațială Internațională (ISS).

Toate companiile care au semnat contractul cu NASA trebuie să finalizeze dezvoltarea și testarea sateliților până în 2025, se arată într-un comunicat transmis de agenția spațială din SUA.

Pe lângă Amazon și SpaceX, cu NASA au mai semnat și Inmarsat, SES, Telesat și ViaSat. Este o competiție extrem de mare între aceste firme pentru a oferi internet de mare viteză, însă contractul poate genera venituri de miliarde de dolari odată ce rețeaua va deveni pe deplin funcțională, consideră specialiștii din acest domeniu de activitate.

Proiectul Starlink nu este finalizat, însă a reușit să atragă clienți din mai multe țări. Amazon a rămas în urmă față de competitorul său cu dezvoltarea rețelei, însă dorește să lanseze primele prototipuri de satelit până la finalul anului 2022.