Evenimentul Zilei > EVZ Special > Amanda, fetița mutilată de un acoperiș, trăiește un calvar de opt ani. „Tati, nu mai rezistă inimioara în mine”
Amanda, fetița mutilată de un acoperiș, trăiește un calvar de opt ani. „Tati, nu mai rezistă inimioara în mine”

Amanda, fetița mutilată de un acoperiș, trăiește un calvar de opt ani. „Tati, nu mai rezistă inimioara în mine”

Copilăria unei fetițe de doar șapte ani din Galați a fost brusc distrusă în ianuarie 2007, când un acoperiș montat de mântuială a „zburat” de pe un bloc și a mutilat-o pe viață. Și după opt ani, „respiră meningită”.

În urmă cu opt ani, în ianuarie 2007, o fetiță din Galați era rănită grav de acoperișul unui bloc, smuls de vântul puternic, care o izbea în plin, chiar sub ochii părinților și ai frățiorului. A fost mutilată și a stat foarte mult în comă. Medicii s-au chinuit să-i refacă oasele feței, însă copila a rămas cu sechele grave, având distruse sinusurile, piramida nazală și glanda lacrimală.

Pe fondul acestor leziuni, Amanda Ciobanu a suferit la scurt timp câteva complicații severe, iar în iulie 2007 a intrat din nou întro comă profundă, din cauza unei meningite. Medicii le-au spus atunci părinților că, din pricina accidentului, fetița a suferit o infecție severă care a băgat-o în comă. Ca și întâia oară, și atunci medicii din Galați și din București au reușit să facă o minune și să o țină pe Amanda în viață. Familia copilei a fost nevoită să facă un sacrificiu imens pentru îngrijirea medicală și pentru tratament.

Respiră și face meningită purulentă

Boala a lovit din nou în toamna anului trecut, când Amanda a fost internată cu febră mare la Spitalul „Matei Balș” din București. „Eu mă aflam în Germania, la muncă, unde reușisem să găsesc de serviciu. Într-o seară, m-a sunat soția să-mi spună că Amanda are febră 38 cu 5 și am intrat în panică”, își amintește tatăl fetiței, Robertino Ciobanu. „Febra continua să crească și i-am spus soției să meargă de urgență la spital. Din Galați, Amanda a fost trimisă la boli infecțioase, în București, unde a ajuns în stare gravă, aproape în comă. Doar o minune a făcut ca Amanda să supraviețuiască din nou, dar nenorocirea se poate repeta oricând. Nu știm exact ce probleme are. Medicii sunt destul de rezervați, iar singurul lucru cert pe care îl știm este că pe fondul loviturii la cap face meningită. În locul unde a fost izbită s-a creat un gol, iar acolo apare mereu infecția. Oricând poate face din nou meningită nu știu dacă mai supraviețuiește. Nenorocirea mare este că medicii din România nu vor să o opereze. Am înțeles că este foarte periculoasă intervenția și cu riscuri imense. Fata poate să moară sau să rămână o legumă. Suntem disperați și nu știm încotro să o luăm!”, ne-a mărturisit tatăl Amandei.

„Vindem casa pentru ea”

Adolescentă acum, Amanda nici nu poate să plângă. N-are lacrimi, fiindcă acoperișul i-a distrus și glanda lacrimală.Ea își îneacă amărăciunea în suflet, adânc. Doar când și când – obosită de atâtea analize și internări – Amanda cuteză să spună: „Tati, nu mai rezistă inimioara în mine!”.

Părinții ei sunt disperați. „Fetița nu mai suportă alte investigații și este cu psihicul la pământ. Nu mai vrea să meargă la medic. Îi este tare frică! A fost și este un copil foarte chinuit. Nu vrem să ne gândim la următoarea meningită. Singura soluție este ca în primăvară să mergem în Germania sau Turcia pentru operație. Din ce am înțeles, ne costă cam 40.000 de euro. Mă gândesc să vând casa”, ne-a mai spus, plângând, tatăl Amandei.

A câștigat, în primă instanță, 20.000 de euro daune morale

În urmă cu o lună, Tribunalul Galați a admis, în parte, cererea familiei Ciobanu de daune morale, după tragicul accident din ianuarie 2007. „Instanța obligă pârâții Municipiul Galați și Asociația de proprietari nr. 375 Galați, în solidar, la plata sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale. Respinge restul capetelor de cerere ca nefondate. Obligă pârâții Municipiul Galați și Asociația de proprietari nr. 375 Galați la plata sumei de 3.611 lei către stat, reprezentând ajutorul public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru de care a beneficiat reclamanta, proporțional cu valoarea pretențiilor admise”, au decis judecătorii Tribunalului Galați în 3 decembrie 2014. Verdictul nu este însă definitiv.

Cine vrea să o ajute pe Amanda să poată fi supusă operației în străinătate o poate face prin intermediul acestor două conturi deschise, în lei, la Banca Transilvania: – RO 55 BTRL 01801201349982XX, pe numele Ciobanu Marian Robertino și- RO 06 BTRL 01801201349983XX, pe numele Ciobanu Florentina.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: