Am trecut deja de greul crizei

Am trecut deja de greul crizei

Sunt sate în România care trăiesc într-o altă lume, una care nu simte efectele calvarului economic şi financiar mondial. După mai bine de o jumătate de an de travaliu economic la nivel naţional, guvernatorul Băn cii Naţionale a României, Mu gur Isărescu, a declarat că minimul crizei a fost atins, iar de aici lucrurile vor începe să-şi revină încet, încet. „Cred că punctul minim a fost atins în primul trimestru. Nu suntem aşa dependenţi de exporturi şi avem loc de îmbunătăţire şi de creştere pe partea de agricultură. Speranţa mea este că o să fie o redresare şi spre finele anului, să fie o creştere pozitivă ”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului, spunea, citat de Reuters, că diminuarea semnificativă a economiei României va continua în trimestrul al doilea şi se va atenua uşor în a doua parte a anului, iar leul nu se va mai deprecia. Criza a ocolit sărăcia românească

Cu câteva zile în urmă, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, declara la un post de televiziune că în România sunt foarte multe sate care nici nu au aflat ce este aceea criză economică. „Sunt foarte multe sate din România care nu au simţit criza pentru că oamenii de acolo trăiesc într-o altă lume. Ei cumpără pe caiet şi fac comerţ prin troc”, declara acesta.

Totodată, şi fostul economist-şef al Băncii Mondiale, Joseph Stiglitz, susţine că ţările mici din Europa, precum România, vor trece mai uşor de criză.

Mugur Isărescu a fost de acord cu acesta, spunând că totuşi există o posibilitate ca necalcularea tuturor factorilor implicaţi să afecteze mai mult aceste ţări mici.

„Cred că este necesară o stabilitate financiară pentru a avea un echilibru, deşi ca bancher central consider că stabilitatea preţurilor reprezintă principala preocupare. Stabilitatea preţurilor sustenabilă nu poate fi atinsă pe termen lung fără o stabilitate financiară”, a spus Isărescu. Banca centrală pune pe liber 800 de milioane de euro

Banca centrală va elibera aproximativ 800 de milioane de euro din rezervele băncilor, calculând rezerva minimă obligatorie fără să ia în calcul pasivele în valută cu scadenţă de peste doi ani. „Dacă s-ar face un calcul static, la stoc, ar fi sub un miliard de euro”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Acesta spunea, săptămâna trecută, că BNR va fi generoasă cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută. Totul va depinde de nevoile de creditare şi de termenii acordurilor cu FMI, UE şi de cel semnat cu băncile la Viena.

Ne puteți urmări și pe Google News