Alzheimer's Association SUA: 10 semnale de alarmă care anunţă apariţia bolii

Alzheimer's Association SUA: 10 semnale de alarmă care anunţă apariţia bolii

Boala Alzheimer este cea mai comună cauză a demenţei. Este vorba de un proces degenerativ care loveşte progresiv celulele cerebrale, provocând acel cumul de simptome care sunt cunoscute sub numele de demenţă, adică declinul progresiv al personalităţii şi a vieţii relaţionale. Deocamdată nu există o prevenţie cu siguranţă eficace în problema bolii, dar există simptome care, dacă sunt descoperite la timp, pot permite o intervenţie anticipată din partea specialistului.

 Indicaţiile care urmează sunt difuzate de către Alzheimer's Association americană:

1- Pierderea memoriei: Aceasta compromite capacitatea de muncă. Uitarea fecventă sau o inexplicabilă confuzie mentală, pot fi semnalul că ceva nu e în regulă.

2- Dificultăţi în activităţile cotidiene: Bolnavul de Alzheimer ar putea pregăti ceva de mâncare şi să uite s-o servească, dar şi să nu-şi amintească dacă şi când a pregătit acea mâncare.

3- Probleme de limbaj: Oricui i se poate întâmpla să aibă un cuvânt ''pe vârful limbii'' şi să nu-şi aducă aminte, dar bolnavul de Alzheimer poate uita cuvinte simple înlocuindu-le cu altele total impropii.

4- Dezorientare în timp şi spaţiu: Bolnavul de Alzheimer poate uita strada casei lui, să nu ştie unde se află şi cum a făcut de a ajuns chiar în acel loc, revenind de mai multe ori şi învârtindu-se într-un cerc aparent fără ieşire.

5- Diminuarea capacităţii de judecată: Bolnavul de Alzheimer se poate îmbrăca într-un fel total nepotrivit, de exemplu cu haine de iarnă în mijlocul verii, sau invers.

6- Schimbări de personalitate: Bolnavul de acest tip îşi poate schimba într-un fel dramatic personalitatea: de la liniştit devine irascibil, suspicios şi neîncrezător

7-Dificultăţi în gândirea abstractă: Pentru bolnavul de Alzheimer poate deveni imposibil să recunoască numerele sau să calculeze chiar chestiuni simple.

8- Plasarea de obiecte în locuri nepotrivite: Un astfel de bolnav poate pune obiecte în locuri cu adevărat neaşteptate,ca de exemplu un fier de călcat în congelator, sau un ceas în cutia cu zahăr şi să nu-şi aducă aminte cum au ajuns acolo.

9- Lipsa de iniţiativă: Bolnavul de Alzheimer îşi pierde spritul de iniţiativă treptat, în multe sau în toate activităţile sale.

10- Schimbarea dispoziţiei sau comportamentului: Apar bruşte schimbări ale atitudinii faţă de cei din jur, fără motive aparente.

Ne puteți urmări și pe Google News