Alunecări de teren în Vâlcea

Alunecări de teren în Vâlcea

Zeci de gospodarii din localitatea Berbeşti, judeţul Vâlcea riscă să rămână izolate din cauza că singurul drum de acces a fost rupt de o aluncare de teren produsă de exploatările de cărbune din zonă.

Din cariera Panga Nord se scoate lignit în carieră de câţiva ani, iar frontul de lucru înaintează spre satul Valea Mare, arondat oraşului Berbeşti şi propus spre stămutare. Cariera care se întinde pe 400 de hectare este paralelă cu singurul drum care face legătura cu oraşul, DC 135, lung de 4 kilometri. Din cauza prăbuşirii malurilor în unele locuri, cariera a ajuns până la marginea drumului, zona fiind extrem de periculoasă. "Ne este frică să nu ne cadă copii în râpă pentru că de curiozitate se duc să vadă ce este acolo. Casele au pereţii fisuraţi si nu ne mai aşteptăm la nimic bun. Fântânile ne-au secat. Vor începe ploile şi în sat sunt peste 20 de elevi care trebuie să ajungă la şcoala de centru. Pe unde o să meargă, o să zboare?", se plânge localnica Dumitrana Gheorghe.

"Nu s-au luat măsuri de protecţie"

Pe o distanţă de aproximativ un kilometru au apărut crăpături adânci în drum, iar autorităţile au fost nevoite să restricţioneze circulaţia maşinilor. Primarul localităţii, Vintilă Chelcea susţine ca pământul este instabil atât din cauza excavaţiilor celor de la Cariera Berbeşti, dar şi a faptului că minerii nu mai muncesc de câteva săptămâni.

"Au excavat până în marginea drumului, malurile în loc sa fie taluzate, înclinate, sunt drepte şi din caza asta au început prăbuşirile. Au vrut să scoată cărbune uşor şi au pus în pericol drumul. Acum marginea carierei a ajuns în drum şi nu s-au luat măsuri de protecţie a localnicilor care trec zilnic pe drumul respectiv. Utilajele sunt oprite şi din cauza asta în spatele frontului de lucru zona nu mai este stabilizată cu sterilul rezultat în urma exploatării cărbunelui. De aici tot necazul", explică primarul Vintilă Chelcea. Cei 639 de mineri de la Cariera Berbeşti sunt în şomaj tehnic cel puţin până pe 1 octombrie. Despăgubiri prea mari

Reprezentanţii Carierei Berebeşti au făcut un alt drum, însă şi acela a fost afectat de alunecări de teren, motiv pentu care autorităţile trebuie să construiască, în regim de urgenţă, un alt drum, prin pădure, la o distanţă mai mare de frontul de exploatare. Din păcate până în prezent nu au ajuns la nicio înţelegere cu proprietraul care cere despăgubiri de 900.000 de lei.

"Încercăm pe situaţii de urgenţă să obţinem fonduri pentru amenajarea drumului pentru că situaţia este critică“, susţine Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea. În Valea Marea mai sunt 27 de familii dintre care doar şapte au negociat condiţiile de stramutare, însă nici acestea nu şi-au primit banii pentru a pleca din satul sub care se află rezerve importante de lignit. Autorităţile se tem că, odată cu începere ploilor, situaţia se va înrăutăţi, motiv pentru care zona este permanet monitorizată.

Ne puteți urmări și pe Google News