Alternativa la cartea de idenitate electronică. Ce pot face românii care nu vor să fie amprentați ca infractorii
- Ionel Sclavone
- 25 ianuarie 2023, 13:45
Până la sfârșitul anului, cărțile de identitate electronice, buletinele cu CIP, așa cum mai sunt cunoscute, vor fi eliberate în toate județele țării. Începând cu anul 2031, toată lumea va fi obligată să treacă la noul format de document de identitate, conform reglementărilor Uniunii Europene. Autoritățile au în vedere, însă, și persoanele care din varii motive nu doresc să-și preschimbe vechile cărți de idenitate cu altele noi, electronice.
Românii care nu doresc, din varii motive, să treacă la cartea de identitate electronică, cu CIP, au la dispoziție o alternativă. Autoritățile au stabilit că toți cei care nu doresc un act de identitate cu CIP, vor avea la dispoziție un alt tip de document. Este vorba despre o carte de identitate simplă, care conține toate date imprimate pe cartea electronică, cu excepția CIP-ului electronic și a informațiilor conținute de acesta.
Evident, persoanele respective nu vor beneficia de facilitățile pe care le vor avea posesorii documentelor de identitate electronice. În plus, posesorii de cărți de idenitate simple, fără CIP, nu vor mai avea posibilitatea să călătorească în afara României, în statele Uniunii Europene decât cu un pașaport valabil.
Conform programului anunțat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), noile cărți electronice de identitate vor fi emise în toate județele până la finalul anului. Costurile de emitere pentru acest tip de buletin, estimate la 67 de lei, vor fi suportate de autoritățile statului.
Ce va conține CIP-ul electronic
Cartea de identitate electronică va avea dimensiunea unui card bancar și va păstra în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.
Astfel, data și locul nașterii nu vor mai fi trecute pe noul act de identitate, ci vor fi înscrise pe cipul electronic. De asemenea, vor fi înscrise electronic, adresa de domiciliu și cea de rezidență, dar și o serie de informații despre starea civilă. Cartea electronică de identitate va putea fi folosită atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. De asemenea, la preschimbarea actelor de identitate, românii nu vor mai trebui să prezinte certificatele de stare civilă.
În plus, cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate.
De menționat că, în cazul cărților de identitate simple vor fi tipărite informațiile privind data de naștere și adresa de domiciliu ale posesorului, așa cum este acum.
Termenele de valabilitate ale noilor acte de identitate
Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. În cazul minorilor, cu vârste de până la 12 ani, cartea electronică de identitate se eliberează fără imaginile amprentelor digitale.
Conform reglementărilor în vigoare, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se va elibera cu cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani; cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani; cu valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Actele de identitate se vor putea obține și în altă localitate decât cea de domiciliu, de la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, pe baza cererii solicitantului sau a reprezentantului său legal.